Pad balona u Sloveniji izazvao vjetar

Veliku tragediju u četvrtak kod Ljubljane u kojoj su poginula četiri putnika panoramskog balona, prema prvim rezultatima istrage, izazvala je nagla i velika promjena brzine i smjera vjetra pri pokušaju prisilnog slijetanja.

Šef vladine Službe za istraživanje nesreća Roman Rovanšek kazao je za agenciju STA da je završen prvi dio istrage i da rezultati pokazuju kako je nesreću izazvao vjetar, naglim promjenama smjera i brzine pri tlu, neposredno blizu mjesta na koji se balon pokušavao spustiti, što je najavio zračnoj kontroli, jer se Ljubljani približavala oluja. 

Istraga će se nastaviti ispitivanjem ostataka balona.

Četiri osobe su poginule, a 28 je povrijeđeno u mjestu Ig u blizini Ljubljane kada se zapalio i potom srušio balon. Najmlađi putnik u balonu imao je 10, a najstariji 60 godina.

Kako je iz Iga izvijestila reporterka Al Jazeere Katarina Drlja, osmero povrijeđenih je u kritičnom stanju, a mnogi imaju teške opekline i lomove. Među ozlijeđenima je i šestero djece.

Nesreća se dogodila nekoliko minuta prije osam sati, kada je pilot balona, koji je poletio u sedam ujutro, izgubio kontrolu nad najvećim modelom balona na svijetu. Očevici tvrde da su putnici iskakali iz košare gorućeg balona.

Među ozlijeđenima su i dva italijanska i britanska državljana, a prema prvim podacima policije, balon se srušio zbog loših vremenskih uvjeta.

Kako je izvijestila Drlja, istraga je u toku.

Neočekivana oluja

“Zasigurno se za nestabilno vrijeme za let moglo znati prije leta. Nije poznato zašto let barem nisu otkazali. Neodgovoreno ostaje pitanje osobne odgovornosti”, kazala je ona.

Dvadeset i jedna povrijeđena osoba prevezena je u Klinički centar u Ljubljani, dok su ostali prevezeni u bolnice širom Slovenije.

Još jedan balon letio je u isto vrijeme i uspio je normalno sletjeti.

Milan Žnidaršič iz Doma zdravlja u Ljubljani je, kako prenosi slovenački dnevnik Delo, potvrdio da su četiri trupla potpuno izgorjela, te da nije jasno da li se radi o odraslima ili o djeci. 

Panoramski izleti balonima, koji traju u prosjeku tri do četiri sata, u Sloveniji su popularan način zabave za domaće i strane turiste, te način za proslavljanje pojedinih prigoda, poput rođendana.

Obavljaju se samo po lijepom vremenu.

Prema neslužbenim informacijama, koje su u četvrtak ujutro objavili slovenski mediji, vjeruje se da je nesreću uzrokovala neočekivana oluja na području Ljubljane, a baloni su se zapalili nakon što su posade javile da ih moraju spustiti.

Izvori: Al Jazeera i agencije