Njemačka obučila bjeloruske snage sigurnosti

Bjeloruske snage sigurnosti u službi posmatrača pratile njemačke policajce koji su intervenirali tokom protesta 2010. godine (AP)

Njemačka je nekoliko godina trenirala brojne pripadnike snaga sigurnosti bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, objavili su njemački mediji.  

Najmanje 100 pripadnika snaga sigurnosti iz Bjelorusije prošlo je obuku u Njemačkoj između 2008. i 2011. godine, a njemački ministar unutrašnjih poslova potvrdio je ovaj broj, objavile su njemačke dnevne novine Tagesspiegel.

Lukašenko, kojeg često nazivaju ‘posljednjim evropskim diktatorom’ na vlasti je od 1994. godine, a Evropska unija i Sjedinjene Američke Države optužile su ga za kršenje ljudskih prava i zatvaranje političkih neistomišljenika.   

Posmatrači u Njemačkoj

Njemački agenti su, također, putovali u Bjelorusiju kako bi trenirali blizu 400 graničnih policajaca, forenzičara i drugih zvaničnika sigurnosnih snaga, objavljeno je u novinama.  

Dodaje se da su u novembru 2010. godine bjeloruske snage sigurnosti u službi posmatrača pratile njemačke policajce koji su intervenirali tokom protesta protiv nuklearnog otpada, te tom prilikom koristili vodene topove i suzavce.

Evropska unija oštro je kritizirala Bjelorusiju zbog kršenja ljudskih prava i u januaru 2011. godine zamrznula je imovinu, te uvela restrikcije na putovanja za desetke kompanija i stotine zvaničnika iz bjeloruske administracije.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada