Merkel i Hollande: Reforme uvjet za podršku

Merkel i Hollande su zauzeli jasan stav po pitanju pomoći Grčkoj (Reuters)

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande izrazili su jedinstven stav prema Grčkoj u četvrtak, rekavši Atini da ne može očekivati popuštanje po pitanju sporazuma o finansijskoj pomoći ukoliko se ne bude držala teških reformnih ciljeva.

Njemački i francuski državni čelnici susreli su se u Berlinu kako bi precizno uskladili svoju poruku grčkom premijeru Antonisu Samarasu koji počinje svoju ofanzivu u Berlinu i Parizu ove sedmice u nadi da će uvjeriti najveće evropske sile da Grčka zaslužuje strpljivost.

Merkel je ostala pri svojoj politici da će čekati na izvještaj u septembru o napretku Atine koji će izraditi trojka međunarodnih kreditora, Evropske unije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, prije nego bi razgovarala o elastičnosti u uvjetima finansijske pomoći, te istakla kako je ključno “da svi poštujemo naše obaveze”.

“Ali mi ćemo, i ja ću, potaknuti Grčku da nastavi na svom putu reformi koji mnogo traži od grčkog naroda”, rekla je ona novinarima prije večere s Hollandeom na kojoj bi trebao dominirati razgovor o Grčkoj.

“Mi želimo, ja želim da Grčka bude u eurozoni, ali ona mora učiniti neophodne napore do tog cilja”, rekao je Hollande.

Više vremena

Samaras je u intervjuima njemačkim medijima naglasio da bi Atina mogla tražiti više vremena za postizanje reformskih ciljeva, ali da ne traži još novca.

Njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble i drugi, međutim, izgleda da se ne daju uvjeriti.

“Više vremena nije rješenje problema”, rekao je Schaeuble, govoreći o Samarasovim nadama da bi njegova zemlja mogla dobiti četiri godine umjesto dvije za bolne ekonomske reforme kako bi ublažila udar na grčko stanovništvo.

Schaeuble je rekao kako bi više vremena moglo također značiti “više novaca”, a da je evropska pomoć Grčkoj već “došla do granica ekonomski prihvatljivog”.

Iza svoje neumoljive javne poruke Berlin i Pariz bi ipak mogli imati malo izbora nego da pokažu nešto popustljivosti, jer ni jedna niti druga zemlja ne žele prinuditi Grčku da napusti eurozonu.

Merkel će u petak u Berlinu primiti Samarasa, a Hollande u subotu u Parizu.

Izvor: Agencije