Halep: Stranci na prvim linijama fronta

Sukobi u Damasku su ponovo izbili u četvrtak, dok sirijske trupe ispaljuju minobacačke granate, kažu aktivisti, opisujući sukobe jednim od najžešćih u prijestolnici tokom ovog mjeseca.

Izbijanje novog vala nasilja dogodilo se u isto vrijeme kada posmatrači Ujedinjenih naroda (UN) napuštaju zemlju zbog isteka mandata, koji nije obnovljen zbog pogoršanja uslova koji su doveli do građanskog rata.

Vladine snage ispaljivale su minobacačke granate sa planine Kvasijun iznad Damaska, a u južnim predgrađima se mogu čuti zvukovi razmjene vatre između pobunjenika i Vladinih snaga.

“Eksplozije i pucnjava trajale su skoro sat vremena. Nije tako loše kao u srijedu, ali su ipak tenzije veoma zategnute. Vjerujem da se mogu čuti odjeci pucnjave i sukoba u većini naselja Damaska”, rekao je aktivista opozicije Samir el-Shami za Reuters preko Skypea.

On i drugi aktivisti kažu kako se čini da su sukobi najžešći u južnim dijelovima Damaska, gdje su pobunjenici uspjeli ući iz predgrađa u blizini prijestolnice.

Granatiranje Halepa

Drugi aktivista kaže da su snage predsjednika Bashara al-Assada upale u jugoistočni kvart Kafr Suseh u četvrtak ujutro i uhapsile nekoliko osoba.

Više stotina stanovnika je raseljeno zbog sukoba u gradu, a mnogi su potražili utočišta u džamijama i školama u mirnijim područjima.


Granate padale svakih pet minuta [Reuters]

Sirijska vojska, uz podršku tenkova i avijacije, bombardirala je u četvrtak nekoliko pobunjeničkih četvrti u Halepu, opustošenom sukobima koji traju više od mjesec dana.

Četvrti Sahur, Tarik al-Bab, Bustane al-Kasr i Al-Shar bombardirane su u četvrtak ujutro iz teške artiljerije, objavio je glavni štab sirijske revolucije, koji okuplja proturežimske ustanike, te Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

U Tarik al-Babu po jedna granata padala je svakih pet minuta, dok je borbeni avion bombardirao četvrt Sahur.

Sukobi su se odvijali i u četvrti Salaheddin, glavnom pobunjeničkom uporištu, gdje je jedan ustanik ubijen, kao i u Seif al-Davli, Sulejman al-Halabiju i Hamdanijeu, ističe Opservatorija.

Prema podacima Opservatorije, sukobi su se odvijali u srijedu navečer između ustanika i vojnika blizu vojnog aerodroma Menah kod Halepa.

Ustanici tvrde da avioni koji bombardiraju Halep uzlijeću sa tog aerodroma.

Izostanak podrške

U Halepu, na prvim linijama fronta, u redove Slobodne sirijske vojske stali su mnogi strani vojnici, uglavnom iz drugih provincija.

Nije bilo lako ustati protiv sirijske armije, pogotovo nakon izostanka lokalne podrške kada su pobunjenici zauzeli pojedine siromašne četvrti i postavili baze. To je za mnoge borce bilo razočarenje, poput jednog mladića, koji je i sam iz Halepa.

„Sramota je da nema halepskih muškaraca i mlađih boraca odavde. Pitanje: Zašto je to tako? Možda ih je strah, što je pogrešno, jer vidite da Sirijci i muslimani iz cijelog svijeta dolaze boriti se protiv Assada i među njima nekoliko lokalnih boraca, što je sramota“, kazao je borac iz ovog grada koji se odbio predstaviti.

On pripada jednoj od mnogih jedinica Slobodne sirijske vojske koje koriste jednu džamiju u kvartu Saleheddin kao komandno uporište.

Tu je i nekoliko boraca iz Saudijske Arabije i Egipta koji nisu željeli pred kameru, no svi oni nemaju lokalnu podršku.

Sukobi na sjeveru Libana

Borbe vođene proteklih dana na sjeveru u susjednom Libanu su utihnule. Jedna osoba je ubijena, a dvije su ranjene u četvrtak ujutro u Tripoliju, četvrtog dana vjerskih sukoba povezanih s ratom u Siriji. Na ulicama su vojska i oklopna vozila, ali i velika napetost. U ovom gradu, tokom proteklih nekoliko dana žestokih sukoba, poginulo je više od 10 ljudi, a ranjeno više od 100.

Sukobi dolaze nakon niza uzajamnih kidnapiranja Libanaca u Siriji i Sirijaca u Libanu.

Sirijsko nacionalno vijeće, najveća opoziciona grupa, okrivila je Hezbollah, koji predvodi vladajuću koaliciju u Libanu, za kidnapiranja, dok Hezbollah odbacuje bilo kakvu odgovornost.

„Nazvali su politiku ove Vlade ‘politikom odvajanja’. Ali, ovo je sirijska i Hezbullahova vlada. Nismo mi loši, mi se branimo. Podržavamo libansku Vladu i želimo da se raspodjeli vlada i Bab Tabbane“, izjavio je Abu Wajih, sunit iz Bab al-Tabbaneha.

Sukobi u Libanu između naoružanih alevija koji podržavaju Bashara al-Assada i sunita koji su protiv predsjednika Sirije traju sedmicama.

Prelijevanje rata

Politički analitičar Ahmed Ayache vjeruje da je nasilje u Libanu direkan rezultat prelijevanja rata iz Sirije.

„Sigurnosna situacija u Libanu drastično se pogoršava u posljednje vrijeme. Dolazi do razmjene vatre, kidnapiranja i tako dalje. Usko je povezana sa sirijskom krizom. Stanovnici Tabbane su sunitski muslimani koji su protiv sirijske Vlade, dok su stanovnici Mohsena alevije, ista sekta kojoj pripada i predsjednik Bashar al-Assad“, smatra Ayache.

Alevije su ogranak šiitskog tumačenja islama, a sukobi između njih i sunita traju stoljećima.

Ovo je posljednja epizoda serije sukoba između Assadovih pristalica i protivnika, koji redovno potresaju lučki grad Tripoli otkako je počela kriza u Siriji prije 17 mjeseci.

UN je pozvao međunarodnu zajednicu da više podrži Liban kako ne bi došlo do destabilizacije povezane sa širenjem sirijske krize.

Izvori: Al Jazeera i agencije