Eiffelov toranj najvrjedniji spomenik

Vrijednost Eiffelovog tornja u Parizu procijenjena je na 435 milijardi eura (AFP)

Prema najnovijim istraživanjima, vrijednost Eiffelovog tornja u Parizu procijenjena je na 435 milijardi eura, što ga čini najvrjednijim spomenikom u Evropi, piše francuski dnevnik Figaro.

Vrijednost čuvenog tornja šestostruko je veća od njegovog najbližeg rivala na listi – rimskog Colosseuma, koji je procijenjen na 91 milijardu eura.

Najvrjedniji britanski spomenik je londonski Tower sa 7,5 milijardi eura, dok je Stonehenge na sedmom mjestu sa 10,5 milijardi eura.

Istraživanje trgovinske komore italijanskog regiona Monza Brianza zasnovano je na “imidžu, brandu i vidljivosti” spomenika.

Najvrjedniji britanski spomenik je londonski Tower sa 7,5 milijardi eura.

U studiju je uvršteno deset različitih parametara, koje su iznijele razne organizacije za analizu i statistiku.

U obuhvaćene kriterije spada i “turistički indeks”, prema kojem se uzima u obzir “ekonomska vrijednost lokacije, čuvenost spomenika, priliv posjetilaca teritoriji i spomeniku”, te indeks “ekonomske privlačnosti”, u koji spadaju faktori poput broja stvorenih radnih mjesta i izvozna vrijednost.

Na listi čuvenih evropskih spomenika još su katedrala Duomo u Milanu, čija je vrijednost procijenjena na 82 milijarde eura i madridski muzej Prado, procijenjen na 58 milijardi eura.

Izvor: Agencije