Correa sumnja u promjenu stava o Assangeu

Correa najavljuje novu eru u kojoj će Latinoamerikanci braniti suverenitet (AP)

Ekvadorski predsjednik Rafael Correa sumnja da će Britanija i Švedska promijeniti svoj čvrsti stav prema osnivaču WikiLeaksa, Julianu Assangeu, posebno zbog toga što moraju pregovarati sa malom, siromašnom zemljom kao što je njegova.

Ekvadorski ljevičarski predsjednik je u intervjuu za Reuters izjavio da je on otvoren za pregovore o sudbini bivšeg hakera, koji se ukopao u ekvadorskoj ambasadi u Londonu duže od dva mjeseca.

Britanci su odlučni da izruče Assangea Švedskoj, gdje je tražen za ispitivanje o navodnom silovanju i seksualnom napadu. Correa je rekao da dijeli Assangeovu zabrinutost da bi mogao biti poslan u Sjedinjene Američke Države, gdje bi mu se moglo suditi zbog otkrivanja američkih depeša na stranicama WikiLeaksa 2010.

“Uvijek smo imali nadu u dijalog. Nikada nismo izgubili nadu”, rekao je Correa, koji je odobrio azil za 42-godišnjeg Australca prošle sedmice.

“Ali sam malo skeptičan da bi Britanija, Švedska ili SAD promijenile svoj stav, s obzirom na to da nisu naviknuti na to, posebno kada pregovaraju sa zemljom iz Trećeg svijeta, kao što je Ekvador”, dodao je on.

Zadržavamo nadu

“Uvijek smo bili potcijenjeni, ali još imamo nadu.”

Uprkos Assangeovim tvrdnjama da Washington planira njegovo izručenje, američki i evropski Vladini izvori kažu da SAD nije pokrenuo krivičnu tužbu protiv osnivača WikiLeaksa i da nisu pokrenuli postupak za njegovo izručenje. Obamina administracija je izjavila da je Assangeova sudbina u rukama Britanije, Švedske i Ekvadora.

Correa je samoproglašeni neprijatelj američkog “carstva”, koji rijetko izbjegava borbu, bez obzira da li se radi o Katoličkoj crkvi ili o međunarodnim vlasnicima obveznica.

On tvrdi da njegova Vlada nikada nije namjeravala omogućiti Assangeu izbjegavanje pravde u Švedskoj, te je tražio od Britanije i Švedske pismene garancije da ga neće izručiti nekoj trećoj zemlji.

Ekvadorski predsjednik je rekao da bi teoretski bilo “potpuno moguće”da London i Štokholm ponude takve garancije.

Ako bi Assange dobio garancije Britanije i Švedske da nikada neće biti izručen Sjedinjenim Državama, dodaje Correa, osnivač WikiLeaksa bi odbio azil u Ekvadoru i sam se predao švedskim tužiteljima.

“Te garancije može dati Švedska. Te garancije može dati Britanija tako što bi ga izručila pod tim uslovom. Nijedna zemlja ne želi ponuditi te garancije”, kazao je Correa.

Tajni plan

“On ni u jednom trenutku nije odbio da se suoči sa tužiteljima u Švedskoj. To je razlog zbog kojeg ja mislim da postoji tajni plan da se Assange pošalje u treću zemlju. Do kojeg drugog zaključka možemo doći?”

Correa je rekao da je i dalje gnjevan zbog prikrivenih prijetnji Britanije da će ući u Ambasadu u Londonu u elitnoj  četvrti Knightsbridge i uhapsiti Assangea. U razgovoru za Reuters rekao je da je to bila “velika politička greška”.

“Možete li zamisliti da sličnu prijetnju uputi neka zemlja trećeg svijeta nekoj zemlji iz prvog svijeta? To bi bio svjetski skandal. Ovo je, također, bio jedan, ali su oni pokušali da ga minimiziraju, govoreći da je ovo bilateralni problem”, kazao je Correa.

Correa je dugo bio kritičar onog što vidi kao bezosjećajni kapitalizam, te je optužio strane investitore da profitiraju od ekvadorskih prirodnih izvora dok istovremeno čine malo za siromašne.

‘Nova era’

Od preuzimanja ureda 2007. on je pokrenuo reforme da poveća državni prihod od nafte i da raspodijeli dobit na građenje škola, bolnica i puteva.

Rekao je da se ova saga sa Assangeom pogoršala zbog “arogancije, neokolonijalizma i etnocentrizama” koje su druge zemlje iskazale prema cijeloj Latinskoj Americi.

Ali je, također, rekao da ovaj diplomatski obračun predstavlja početak “nove ere”, tokom koje će Latinoamerikanci moći čvrsto braniti svoja prava na suverenitet.

“Ovo nije krpljenje sistema koji nisu djelovali stoljećima”, kazao je Correa. “Ovo je mijenjanje sistema, te se zbog toga sukobljavamo sa nacionalnim i međunarodnim silama koje žele da stvari ostanu onakve kako su bile.”

Izvor: Agencije