Za ljubitelje oružja, Ryan je pravi pogodak

Kandidat Mitta Romneyja za potpredsjednika, Paul Ryan, poznat je kao ljubitelj lova i miljenik lobija za pravo na nošenje oružja. Analitičari smatraju da bi mogao pomoći Romneyju da u novembru pobijedi Baracka Obamu. Ali zbog nedavnih pucnjava u Sjedinjenim Državama, opet je pokrenuta debata o ispravnosti državnih zakona o oružju.

Za aktiviste koji zagovaraju pravo na nošenje oružja, Paul Ryan je pravi pogodak.

Republikanski kandidat za potpredsjednika je strastveni lovac. U Kongresu je glasao za zaštitu proizvođača i prodavača oružja od tužbi, kao i za skraćenje perioda potrebnog za kupovinu pištolja.

Polovina američkih domaćinstava posjeduje oružje. Zbog svojih stavova, Ryan je savršen izbor za Romneyja, koji je u nepovoljnoj poziciji zbog zabrane automatskih pušaka, koju je uveo kao guverner Massachusettsa.

Ivica krize

Međutim, nakon nedavnog masakra ispred kina u Coloradu i pucnjave na univerzitetu u Texasu, aktivisti tvrde da su Sjedinjene Američke Države na ivici krize kad je riječ o vatrenom oružju.

“Ni u jednoj bogatoj zemlji nećete vidjeti da vlada sjedi i posmatra kako njene građane ubijaju, a ona ništa ne radi”, kazala je aktivistica Jeri Bonavia.

Amerika ima više oružja nego stanovnika. Više Amerikanaca gine od vatrenog oružja na ulicama Chicaga, nego u ratu u Afganistanu.

Stanovnik Milwaukeea John Hendren je rekao: “Ovdje u kongresnom okrugu Paula Ryana, šest osoba je nedavno ubijeno kad je napadač otvorio vatru na hram Sika. Ali za mnoge Amerikance, to je tužna cijena koju plaćaju za pravo na nošenje oružja.”

Vlasnica oružja Megan Eaton ima drugačije mišljenje: “Mislim da mi, kao Amerikanci, imamo pravo da nosimo oružje. To je jedna od naših sloboda, dio naše zemlje, dio našeg identiteta. Oružje ne ubija ljude. Ljudi ubijaju ljude.”

U hramu čiji su zidovi puni rupa od metaka, mnogi imaju drugačije mišljenje o ovom pitanju.

Propisana provjera

“Taj momak je kupio oružje, otišao u prodavnicu oružja i dobio ga bez odgovarajuće provjere. Zatim je došao ovamo i pucao u nevine ljude tokom molitve. Morala bi postojati barem propisana provjera, koja bi trebala biti obavezna”, smatra Sik Predeep Singh.

Cynthia Martinez je izgubila kćerku Ritu (11), koju je zalutali metak tokom obračuna bandi pogodio u glavu.

Martinez je rekla: “Ne znaju kako je izgubiti 11-godišnje dijete, kako je kad mu morate isključiti aparate za održavanje života.”

Uprkos pozivima majki poput nje, u Washingtonu se vjerovatno ništa neće promijeniti nakon izbora.

Ryan je možda ljubimac pokreta za pravo na nošenje vatrenog oružja, ali kad je riječ o samom oružju, on, Mitt Romney i njihov protivnik, predsjednik Barack Obama, imaju isti stav: državni zakoni trebali bi ostati onakvi kakvi jesu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO