Taoci u Maliju traže pomoć svojih vlada

Tri taoca, Britanac, Šveđanin i Holanđanin, koje od novembra na sjeveru Malija drži grupa bliska Al Kaidi, pozvali su svoje vlade da pomognu osigurati njihovo puštanje, u apelu koji eksluzivno donosi Al Jazeera.

Regija Azawad na sjeveru Malija je teritorija gdje Al Kaida u islamskom Magrebu (AQIM) slobodno djeluje.

U otvorenoj pustinji, pod stražom maskiranih boraca, grupa je pred kamerama pokazula svoj ulov.

Stephen Malcolm ima britanski i južnoafrički pasoš, a bio je na turističkom putovanju kad je otet u Timbuktuu. Ima rak kože i nije siguran u vezi s lijekovima koje mu daju njegovi čuvari.

Intenzivirati pregovore

On je pozvao svoju vladu da intenzivira pregovore za njegovo puštanje.

Drugi talac je Johan Gustafsson iz Švedske. Njega su uz prijetnju oružjem odveli iz hotela u glavnom gradu. Kaže da švedska Vlada pregovara o njegovom puštanju i da je Švedska ambasada u kontaktu s njim.

Jacob Rijke iz Holandije otmicu pripisuje borbi između Al Kaide i njegove zemlje. Pozvao je svoju Vladu da osigura njegovo oslobađanje kako bi se vratio kući.

Od vojnog puča u martu, Mali potresaju politički i sigurnosni nemiri. Sjever zemlje je sad pod kontrolom radikalne pobunjeničke grupe Ansar Dine.

Postoje izvještaji koji ukazuju da Al Kaida u islamskom Magrebu zahtijeva puštanje nekih zatvorenika, kako bi oslobodili taoce, ali ne čini se da će do toga doći u skorije vrijeme.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Vlada ima 31 ministra, uključujući petericu za koje se smatra da su biski lideru vojnog udara, kapetanu Amaduu Sanogu.

21 Aug 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO