Suša u Sloveniji opustošila novčanike

Slovenački premijer je sazvao novi krizni sastanak s predsjednicima parlamentarnih stranaka (Reuters)
Slovenački premijer je sazvao novi krizni sastanak s predsjednicima parlamentarnih stranaka (Reuters)

Suša u Sloveniji ne ugrožava samo životnu sredinu, nego i novčanike građana, što se odnosi na izglede za rast cijene goriva, očekivano poskupljenje hrane, mjere štednje i pad zarade kompanija, objavilo je ljubljansko Delo, koje se u izdanju od srijede bavi temom pada životnog standarda u toj zemlji.

Dnevnik navodi da je slovenski bruto društveni proizvod (BDP) po stanovniku prošle godine iznosio samo 84 posto prosjeka za Evropsku uniju (EU), prema 91 posto iz 2008. godine, uz upozorenje da će životni standard još padati, prenosi agencija STA.

Dok Sloveniji predstoje ključni trenuci u kojima se odlučuje o njenoj budućnosti, strani mediji sve češće navode da je to “sljedeća zemlja u redu za međunarodnu pomoć”, a troškovi zaduživanja na tržištu su tri puta veći u odnosu na one za Češku, Vlada u Ljubljani je fokusirana na neke druge stvari.

Kriza se širi kao kuga

“Ne samo da je Vlada fokusirana na more ili Alpe. Ona se, također, bavi zvijezdama petokrakama, državnim praznicima i himnama, kao i sličnim stvarima. U međuvremenu, kriza se sa bankarskog sektora širi kao kuga na čitavu privredu”, piše Delo.

Slovenski BDP je po stanovniku prošle godine iznosio samo 84 posto prosjeka za EU, prema 91 posto iz 2008. godine.

Slovenski premijer Janez Janša je za srijedu poslije podne sazvao novi krizni sastanak s predsjednicima parlamentarnih stranaka, prenosi hrvatski portal business.hr.

Ured premijera je saopćio da će se na sastanku razgovarati o napretku kojeg su prošlih sedmica postigle radne grupe koje nastoje usaglasiti politički konsenzus o pitanjima od kojih zavisi izlazak Slovenije iz krize, kao i zaustavljanje daljeg pada kreditnog rejtinga države i vodećih banaka.

Riječ je o prijedlogu rješenja koja se odnose na sanaciju banaka, unošenje fiskalnog propisa u Ustav, kao i načina upravljanja državnom imovinom preko posebnog državnog holdinga čije se osnivanje predlaže.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO