Španija će tražiti pomoć od Evropske unije

Madrid će vjerovatno sačekati da vidi kakav će plan ECB ponuditi (Reuters)
Madrid će vjerovatno sačekati da vidi kakav će plan ECB ponuditi (Reuters)

Španija će vjerovatno zatražiti kompletan paket pomoći od Evropske unije poslije polovine septembra, smatra američka banka Goldman Sachs.

Evropska centralna banka (ECB) neće početi kupovati obveznice prezaduženih zemalja eurozone dok njihove vlade ne zatraže pomoć evropskih fondova za spas, uz sve uslove koji uz to idu, navodi banka, a prenosi agencija AFP.

“I dalje smatramo da je Španija prva u redu za takvu pomoć, ali ne očekujemo da zahtjev bude podnesen prije polovine septembra”, saopćili su iz Goldman Sachsa.

Pucanje balona

Španija je od partnera iz eurozone već zatražila do 100 milijardi eura za spas banaka, koje posrću pod teretom loših kredita nagomilanih od 2008. i pucanja balona nekretnina.

Tu zemlju, međutim, u oktobru očekuje velika otplata duga, pa mnogi investitori i ekonomisti očekuju da će Madrid prije toga zatražiti stranu pomoć, budući da su kamatne stope na španske desetogodišnje obveznice i dalje dosta iznad šest posto.

Madrid će vjerovatno sačekati da vidi kakav će plan ECB ponuditi, prije nego što zatraži pomoć Evropskog fonda za finansijsku stabilnost, navodi banka.

Očekuje se da će ECB, nakon sastanka šestog septembra, iznijeti planove o nastavku kupovine obveznica zemalja eurozone koje su u problemima.

Izvor: Agencije


Povezane

Toksična imovina, vrijedna 200 milijardi eura, bit će izdvojena iz bilansi banaka i njome će upravljati nova agencija.

06 Aug 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO