Slovenija: Bez dogovora o ‘zlatnom rezu’

Slovenski premijer Janez Janša nije dobio podršku opozicije za promjenu Ustava u smislu uvođenja takozvanog “zlatnog reza” koji bi ograničio vanjsko zaduživanje Slovenije.

Odbile su ga Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića i Socijaldemokrati, koje je donedavno vodio bivši premijer Borut Pahor.

Međutim, ključno pitanje za izvlačenje države iz krize je sanacija banaka, oko čega se razgovori nastavljaju. Ishod pregovora će odrediti da li će Slovenija zatražiti međunarodnu pomoć.

Janša se zalaže za krivični progon onih koji su krivi za lošu situaciju u bankama, te naglašava da za njih ne bi smjelo biti zastare za kaznene odgovornosti.

Politički lideri također se trebaju dogovoriti o načinu na koji će ubuduće upravljati državnim vlasništvom. Koalicijski partneri za isti stol su sjeli još u jutarnjim satima i pred opozicione stranke izlaze složni.

Kako je iz Ljubljane izvijestila reporterka Al Jazeere Katarina Drlja, slovenska Vlada je u martu donijela prvi paket mjera za poticanje ekonomije, a u junu i drugi.

Treći, jesenski paket, prema najavama, će donijeti i neke sistemske promjene, kojima se želi postići veća konkurentnost slovenske privrede.

Smanjene penzije

U Sloveniji su zbog štednje smanjene i penzije, te tako Slovenku Ivu Bizjak razočarenje vladom Janeza Janše dovodi do suza.

Ivina mirovina smanjila se za nešto manje od 100 eura, a njen suprug Baldomir ostao je bez 200 eura.

Uskoro bi, kaže, mogao ostati i bez još 96 eura, što mu je svojevremeno pripadalo kao žrtvi vojnog nasilja.

“Četiri godine me je progonio nacizam pa sam izdržao. Zašto ne bih izdržao i mandat ove Vlade, koja isto tako zaudara po nacizmu”, kaže Baldomir Bizjak.

Kako je izvijestila Drlja, bračni par Bizjak svoj bijes i tugu dijele s još 26.000 penzionera kojima se dogodilo isto. Među njima su vojni veterani poput Baldomira Bizjaka, sportaši, slobodni umjetnici, te ljudi iz kulture.

Bizjakova penzija ipak je natprosječna i iako će sada umjesto 1.100 eura iznositi nešto više od 800, neće spasti na golo preživljavanje, što nije slučaj za mnoge druge.

“Život u Sloveniji daleko je od jeftinog. Mnogi se barem tako žale i kažu da su cijene europske otkako su u Uniji i imaju euro, ali da visina plaća ne slijedi cijenu običnih, svakodnevnih namirnica”, izvijestila je Drlja.

Stav ekonomista

“Kilogram rajčice, naprimjer, košta dva i pol eura. Kupovanje voća i povrća ljudima sve više postaje luksuz.”

Ekonomski analitičar Sašo Polanec kaže da su se mirovinske privilegije u 90-ima dijelile i šakom i kapom, a sada je vrijeme da se naplati ta velikodušnost samostalne države.

“Smatram da je dizanje poreza neophodno. To će izazvati inflaciju, smanjenje realnih plaća i realnih mirovina, ali to je jedini način da Slovenija kao međunarodno jako otvorena država zadrži konkurentno gospodarstvo i da se ujedno smanji proračunski manjak”, kaže Polanec.

S druge strane, pravnik Ciril Ribičič,  za primjer uzima beneficirani radni staž, jer se i po tom pitanju štedi.

“I sada država kaže – to sam ja uplaćivala i toga nema više. To je zahvat u očekivana prava, povjerenje u pravo i pravnu sigurnost”, kaže Ribičič.

No, Slovenija je na koljenima i ekonomisti poput Polanca ocjenjuju da će bez međunarodne pomoći izdržati još samo nekoliko mjeseci.

“Mislim da je nužno potrebno da Slovenija počne štedjeti, jer finansijska tržišta nemaju baš puno strpljenja za Sloveniju, bonitetne ocjene nam padaju, kamatna stopa na sekundarnim tržištima raste i posljedica toga je da Vlada mora nešto učiniti kako bi signalizirala da naš dug ubuduće neće rasti u ovakvoj mjeri kao do sada”, smatra on.

“Staviti fiskalno pravilo u ustav, po njemu bi bio jedan takav pozitivan znak”, kazala je Drlja. “Ali upravo po tom pitanju koalicijski partneri nikako da se slože pa bi i Vlada najesen, prema nekim pretpostavkama, mogla pasti.”

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Gotovo izvjesno da će Turk, Pahor i treći među glavnim predsjedničkim kandidatima, poslanik u Evropskom parlamentu Milan Zver, sakupiti dovoljan broj glasova podrške.

20 Aug 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO