Sjevernokorejski lider na Samitu nesvrstanih

Kim će otputovati u Iran kako bi učestvovao na Samitu nesvrstanih, koji će biti održan od 26. do 31. augusta (Reuters)
Kim će otputovati u Iran kako bi učestvovao na Samitu nesvrstanih, koji će biti održan od 26. do 31. augusta (Reuters)

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un otputovat će u Iran kako bi učestvovao na Samitu nesvrstanih, koji će biti održan od 26. do 31. augusta, objavila je južnokorejska agencija Johap, pozivajući se na iransku Vladu.

Glasnogovornik organizatora skupa Mohammad Reza Forghani rekao je da je Kim izabrao Iran za svoju prvu posjetu inostranstvu od kada je preuzeo vlast u zemlji nakon smrti oca krajem prošle godine.

Više od 40 šefova vlada i država najavilo je učešće na Samitu.

Mogućnost učestvovanja na Samitu razmatra i generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) i bivši južnokorejski ministar vanjskih poslova Ban Ki Moon.

Pokret nesvrstanih je međunarodni pokret koga čini 120 država članica i 17 država posmatrača, koje su sebe smatrale da zvanično nisu članice nijednog od većih blokova.

Svrha Organizacije, formirane u septembru 1961. godine u Beogradu u vrijeme Hladnog rata, bila je da osigura “nacionalnu nezavisnost, suverenitet, teritorijlni integritet i bezbjednost nesvrstanih zemalja u njihovoj borbi protiv imperijalizma, kolonijalizma, neokolonijalizma, aparthejda, rasizma, uključujući i cionizam i sve oblike strane agresije, okupacije, dominacije, kao i protiv blokovske politike”.

Izvor: Agencije


Povezane

Mediji su objavili da Jong-un igra košarku i crta karikature, a školsko osoblje ga se sjeća kao stidljivog dječaka koji je volio holivudske zvijezde kao što je Jean-Claude Van Damme.

19 Dec 2011

Pregovori bi trebali siromašnoj Sjevernoj Koreji omogućiti ekonomsku pomoć kao poticaj da odustane od nuklearnog programa.

29 Oct 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO