Olakšano zapošljavanje Roma u Francuskoj

Vlada pristala da ukine plaćanje 300 eura, koliko poslodavci sada moraju da plate da zaposle državljane Bugarske i Rumunije (AFP)
Vlada pristala da ukine plaćanje 300 eura, koliko poslodavci sada moraju da plate da zaposle državljane Bugarske i Rumunije (AFP)

Francuska socijalistička Vlada saopćila je da će nastaviti sa kontroverznom politikom zatvaranja ilegalnih romskih naselja, ali će i ublažiti restrikcije za zapošljavanje Roma iz Rumunije i Bugarske.

Saopćenje je uslijedilo nakon hitnog ministarskog sastanka o tretiranju blizu 15.000 Roma koji žive u nehigijenskim i nezakonitim naseljima širom Francuske.

Ministrica za stambena pitanja Cecile Duflot rekla je nakon razgovora da je Vlada pristala ukinuti plaćanje 300 eura, koliko poslodavci sada moraju platiti da zaposle nekog bugarskog ili rumunskog državljanina.

Lista poslova na koju državljani ovih zemalja mogu konkurirati je, također, proširena.

Ilegalna naselja

U saopćenju iz kabineta premijera navodi se da će mnogo kritizirano rasformiranje ilegalnih romskih naselja biti nastavljeno, ako se provede na osnovu naloga Suda.

Predsjednik Francois Hollande i njegov ministar unutrašnjih poslova Manuel Valls našli su se na udaru kritika ovog ljeta zbog dozvole da se rasformira nekoliko romskih naselja i dozvole repatrijacije stotina njihovih stanara u Bugarsku i Rumuniju.

Nekoliko vodećih socijalista, Zeleni i grupe za prava Roma, kritizirale su Hollandea i Vallsa zbog nastavljanja politike bivšeg desničarskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Vijeće Evrope apeliralo je na Francusku u utorak da prevaziđe kratkoročne mjere za romsku populaciju, dok je organizacija Amnesty International saopćila da Francuska treba prekineuti sa razmontiranjem ilegalnih naselja, ako prije nije našla odgovarajući smještaj za deložirane.

Dobrobit Roma

Međutim, premijer Jean-Marc Ayrault rekao je da je rasformiranje naselja legitimno ako se provodi na osnovu odluke suda, te ako se time prekida neka opasna situacija ili situacija koja predstavlja opasnost za zdravlje.

On je dodao da je raščišćavanje tih nehigijenskih naselja zakonski i opravdano. Premijer tvrdi da primarnu odgovornost za dobrobit Roma imaju zemlje njihovog porijekla.

Francuska je jedna od velikog broja zemalja EU-a koja nije dozvolila radnicima Bugarske i Rumunije neograničen pristup tržištu rada nakon prijema ovih zemalja u EU 2007.

Kritičari kažu da ta politika stavlja Rome u nezavidnu poziciju i da mogu biti deportirani, jer ne mogu pokazati da se mogu izdržavati, a za veliki broj radnih mjesta ne mogu konkurirati.

Izvor: Agencije


Povezane

Romi su najveći manjinski narod u Evropi. U Strazburu se nalazi Evropski sud za ljudska prava, posljednja instanca na kojoj pripadnici tog naroda mogu potražiti pravdu. Naša Dalija Hasanbegović istražila je da li su Romi bar u tom gradu ostvarili svoja ljudska prava. „Samo mali broj od više od 10 miliona Roma koji žive u […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO