Japan razmatra napuštanje nuklearne energije

Nakon mjeseci antinuklearnih protesta, japanski premijer Yoshihiko Noda konačno je popustio i pristao razgovarati sa predstavnicima pokreta. Odbio je njihov zahtjev da se isključe dva nedavno pokrenuta nuklearna reaktora uz obećanje da će slušati “glas naroda”.

Pod sve većim pritiskom javnosti, japanska Vlada ozbiljno razmišlja o napuštanju nuklearne energije u naredne dvije decenije.

Za japanski antinuklearni pokret, nesreća u Fukushimi bila je kap koja je prelila čašu. Od tog vremena redovno demonstriraju kako bi natjerali političare da odustanu od nuklearki i okrenu se drugim izvorima energije. Reaktori su mirovali cijelu godinu da bi uslijedila premijerova odluka o njihovom reaktiviranju.

“Bez rasprave u Parlamentu ili odobrenja kabineta, jednostavno ste, na svoju ruku, naredili restartovanje reaktora. Pitam se koliko je to neodgovorno”, kazao je aktivista antinuklearnog pokreta Misao Shinoto.

Nastavak protesta

Aktivist Kazuhiko Wakayabashi je dodao: “Noda, ako si čovjek onda izađi i objasni sve. Zaboravi na svoj položaj, ako si  čovjek, dođi i objasni situaciju.”

Noda je izjavio: “Sigurno nije bilo utjecaja privrednih subjekata, prilikom donošenja odluke. Želim to reći vrlo jasno. Prilikom njenog donošenja, vodio sam se time da nema gornje granice kada nešto može biti sigurno, i nema tačke kada se može reći to je provjerljivo do određenog nivoa.”

“Ako Vlada ne posluša naše zahtjeve, nastavljamo proteste”, rekao je Shinoto.

“Japanci su oduvijek igrali po Vladinim instrukcijama i slušali šta Vlada kaže. Ako Vlada ne želi promjenu, mi ćemo je napraviti”, kazao je 53-godišnji umjetnik Kazumi Oribe.

Dugo vremena japanska politika uvjeravala je javnost kako je nuklearna energija jeftina, čista i sigurna. Njeni protivnici smatraju da nije uredu dovoditi u pitanje ljudske živote, zarad ekonomskih ušteda i pogodnosti koje ona donosi.

Izvor: Al Jazeera

 

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO