Elektronskom upravom protiv birokratije

Na dnevnom redu Skupštine Srbije narednog mjeseca naći će se zakon kojim bi se privreda trebala rastereti od birokratskih procedura, saopćeno je iz Ministarstva finansija Srbije.

Prema analizi Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Srbija pliva u birokratiji i prevelikom broju papira. To otežava i poslovanje i život građana, te košta 1,3 milijarde eura godišnje.

Kako iz Beograda izvještava reporter Al Jazeere Marko Subotić, razmjere birokratskih procedura roditelji u Srbiji shvate kad im se rodi dijete.

Filip Stojković morao je danima šetati od službe do službe kako bi omogućio svojoj supruzi, zaposlenoj u njegovoj firmi, porodiljsku naknadu.

Obimna dokumentacija

“Dokumentacija  je prilično obimna i određeni dokumenti se prilično potiru. Dokazuje se sa više dokumenata ista stvar”, kaže Stojković. 

Kada je morao prijaviti rođenje deteta, kaže da se osjećao kao kurir matične službe.

“Oni izdaju tri dokumenta na licu mesta. Uzmem ta tri dokumenta i onda idem na drugi sprat opet u kancelariju matične službe, gde je opet matičar kome predajem ta tri dokumenta, on ih fotokopira, zajedno sa onom potvrdom koju je dobio iz bolnice  da se dete rodilo prilaže u predmet i za 10 dana se dobija izvod iz matične knjige rođenih, a originale vrati”, pojašnjava Stojković.

On nije ni bio svjestan koliko papira je predao za ostvarenje porodiljske nadoknade.

Kako izvještava Subotić, radi se o 86 listova papira, ali to nije bio kraj.

“Onda sledi čekanje kako u redu, tako i na rešenje, na šta građani izgube i po nekoliko sati”, kaže on.

Osim vremena, na birokratiju odlazi i novac. Samo na izvode iz matičnih knjiga, uvjerenja o državljanstvu i ostala dokumenta, godišnje građani potroše oko 80 miliona eura, što pokazuje, kako kažu stručnjaci, da je Srbija zatrpana papirima.

Elektronska uprava

“Prema našoj analizi , postoji 157 administrativnih procedura koje opterećuju privredu i građane i one na godišnjem nivou koštaju 1, 35 milijardi evra”, kaže direktorica NALED-a Violeta Jovanović.

Alijansa je zato pokrenula akciju kojom želi natjerati Vladu da Srbiju očisti od nepotrebnih procedura i birokratije.

“Taj problem bi mogao biti efikasno rešen uvođenjem elektronske uprave gde bi institucije koje su međusobno povezane u različitim procedurama elektronskim putem razmenjivala ova dokumenta, što bi donele ogromne uštede i samim institucijama i privrednicima koji kroz te procedure prolaze”, kaže Jovanović.

Većina  građana bar jednom su na svojoj koži osetili birokratske procedure.

“Imala sam velikih problema na Opštini Čukarica – jedno 10 godina su me zvali da nisam platila porez. Ja 10 godina išla gore sa celom dokumentacijom i svake godine sam dokazivala”, kaže Beograđanka Gordana Čanović.

Aleksandar Nikolić smatra da se broj potrebnih papira može smanjiti.

“Naprimjer produženje  registracije se radi tamo na tehničkom pregledu, a ne da idem posle toga u MUP pa da čekam pola sata”, dodaje on.

Kako izvještava Subotić, nove vlasti obećavaju da će Skupština Srbije u septembru ukinuti pojedine procedure koje opterećuju privrednike.

Izvor: Al Jazeera