Egipat od MMF-a zatražio zajam za oporavak

Direktorica MMF-a Christine Lagarde i egipatski predsjednik Mohamed Mursi (Reuters)
Direktorica MMF-a Christine Lagarde i egipatski predsjednik Mohamed Mursi (Reuters)

Egipat je zvanično zatražio od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zajam od 4,8 milijardi dolara, izjavio je glasnogovornik egipatskog predsjednika Yasser Ali.

Direktorica MMF-a Christine Lagarde sastala se u srijedu s egipatskim predsjednikom Mohamedom Mursijem radi razgovora o mogućem zajmu za tu zemlju, prenosi državna egipatska novinska agencija MENA.

U središtu razgovora je plan egipatske Vlade za reformiranje i pokretanje nacionalne ekonomije, kao i “zahtjev za zajmom od 4,8 milijardi dolara”, prenosi MENA.

Od kraja prošle godine Fond je o mogućem zajmu od 3,2 milijarde dolara pregovarao s privremenim vlastima u Egiptu, kako bi pomogao toj zemlji da prevaziđe fiskalni manjak tokom restruktuiranja ekonomije i finansijskog sistema.

Posjeta MMF-a dolazi u trenutku nastojanja Mursija da konsolidira vlast poslije izbora u junu na tu funkciju, kao i poslije više od godinu dana nestabilnosti koje su utjecale na tok pregovora o zajmu s MMF-om.

Izvor: Agencije


Povezane

Tim Međunarodnog monetarnog fonda napušta Kairo bez postizanja sporazuma s egipatskim političkim liderima o zajmu vrijednom 3,2 milijarde dolara.

22 Mar 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO