Ban putuje u Teheran na Samit nesvrstanih

Ban smatra da će u Teheranu mnogo jasnije prenijeti stavove međunarodne zajednice (AP)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki Moon odlučio je sudjelovati na samitu Pokreta nesvrstanih krajem mjeseca u Teheranu, uprkos izraelskim i američkim pozivima da bojkotira skup, objavio je UN u srijedu.

“S poštovanjem prema Iranu, generalni sekretar UN-a će iskoristiti priliku da pošalje jasnu poruku o zabrinutostima i očekivanjima međunarodne zajednice, a to uključuje iranski nuklearni program, terorizam, ljudska prava i krizu u Siriji”, rekao je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky.

Ban će biti u Teheranu od 29. do 31. augusta.

Jasniji stavovi

“Odlaskom u Teheran generalni sekretar će stavove međunarodne zajednice izraziti mnogo jasnije”, naglasio je Nesirky.

Službena iranska novinska agencija IRNA objavila je petog augusta da je Ban prihvatio poziv za sudjelovanjem na samitu nesvrstanih, ali UN to sve do danas nije potvrdio. Tada ga je izraelski premijer Binyamin Netanyahu eksplicitno pozvao da ne odlazi u Teheran, nazvavši mogući posjet “velikom pogreškom”.

Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland nije bila tako izravna, ali je kazala “da činjenica da se takav skup održava u zemlji koja krši međunarodne zakone i predstavlja prijetnju svojim susjedima šalje vrlo čudnu poruku o poštivanju međunarodnog prava” i dodala da generalni sekretar UN-a “sam mora donijeti odluku o tome hoće li sudjelovati” na skupu.

Izvor: Agencije