Švedska: SAD mora dati garancije Assangeu

Članovi hakerske grupe Anonymous podržavaju Assangea (Getty Images)

Savjetnik u švedskom Ministarstvu pravosuđa rekao je u utorak da bi američke vlasti trebale dati garancije osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu da mu neće prijetiti smrtna kazna ukoliko bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama.

Švedski zakon i Evropska konvencija o ljudskim pravima, koju je Švedska potpisala, zabranjuju izručenje u državu u kojoj postoji smrtna kazna, rekao je savjetnik Per Hedvall.

Dobije li Štokholm zahtjev za izručenje od neke države u kojoj postoji smrtna kazna, kao u SAD-u, “garancije moraju doći od druge države (tražitelja izručenja) da smrtna kazna neće biti izrečena niti izvršena” u tom slučaju, objasnio je.

“Garancije ne dolaze s naše strane, moraju doći s druge strane”, istakao je.

Assange (41) već dva mjeseca boravi u Ambasadi Ekvardora u Londonu. On strahuje da bi u slučaju izručenja iz Velike Britanije Švedskoj, koja ga tereti za silovanje, mogao biti izručen SAD-u, gdje bi mogao odgovarati za to što je na WikiLeaksu objavio stotine hiljada povjerljivih američkih diplomatskih dokumenata i čak biti osuđen na smrt.

Assange je odbacio navode o silovanju u Švedskoj.

Napad Anonymousa

Hakerska grupa Anonymous u utorak je preuzela odgovornost za napade na internetsku stranicu britanske Vlade, kao odmazdu za način na koji London rješava slučaj Assangea.

Grupa Anonymous je na Twitteru preuzela odgovornost za cyber napade u sklopu operacije “Oslobodite Assangea”.

Britansko Ministarstvo pravosuđa je u utorak priznalo prekide na svojoj stranici. Poduzete su mjere kako bi stranica funkcionirala, ali posjetitelji nisu imali stalan pristup, dodalo je Ministarstvo, preciziravši da stranica ne sadrži nikakav osjetljiv podatak.

Službe britanskog premijera Davida Camerona su navele da su “propali” napadi na stranicu Downing Streeta.

Izvor: Agencije