Pakistan optužio djevojčicu za blasfemiju

Slučaj je privukao veliku pažnju svjetskih medija, a pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari naredio je detaljnu istragu (AP)

Jedanaestogodišnjoj pakistanskoj djevojčici Rifti Masih, uhapšenoj prema državnom zakonu o bogohuljenju, prijeti smrtna kazna zbog spaljivanja primjerka Kur'ana.

Mentalno oboljela djevojčica, koja potiče iz kršćanske porodice, uhapšena je nakon velikih demonstracija.

Slučaj je privukao veliku pažnju svjetskih medija, a pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari naredio je detaljnu istragu. Iz Islamabada izvještava novinar Al Jazeere Imtiaz Tyab.

Strah od odmazde

Jedno od glavnih pitanja na koje predsjednik želi odgovor jeste zašto je ova djevojčica optužena prema zloglasnim pakistanskim zakonima o bogohuljenju, a ne kao maloljetnica, s obzirom na to da ima samo jedanaest godina, izvještava Tyab.

Ali čini se da njena zajednica već plaća visoku cijenu za ovu kontroverzu. Stotine osoba napustile su zajednicu iz koje potiče i preselile se u druge dijelove Islamabada, plašeći se odmazde.

„Da bih potpuno objasnio koliko su ovi zakoni kontroverzni, ne samo za ljude koji su optuženi i osuđeni prema njima, nego čak i za one koji javno govore protiv njih, navest ću jedan primjer. Prošle godine, guvernera Pendžaba Salmana Tesiiira ubio je vlastiti tjelohranitelj zbog otvorenog kritiziranja zakona o bogohuljenju.  Što god uslijedilo, djevojčica za sada ostaje u pritvoru i, ako zaista bude osuđena za bogohuljenje, mogla bi joj biti izrečena smrtna kazna“, javlja Tyab.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO