Sprečavanje posta u Kini

Većinski muslimanski narod Ujguri čini oko polovice stanovništva Xinjianga (Getty Images)
Većinski muslimanski narod Ujguri čini oko polovice stanovništva Xinjianga (Getty Images)

Kineska Komunistička partija ulaže dodatne napore u sprečavanju muslimana u kineskoj provinciji Xinjiang da poste, a njeni članovi posjećuju džamije tokom mjeseca ramazana.

U saopćenju zvaničnika iz Zonglanga u distriktu Kashgar navodi se da je “okružni odbor usvojio sveobuhvatnu politiku o održavanju društvene stabilnosti tokom perioda ramazana”.

Većinski muslimanski narod Ujguri čini blizu polovice stanovništva Xinjianga i Vlada je dugo vremena nametala ograničenja na vjerske aktivnosti u tom području, javio je UPI.

Veće restrikcije

Ujguri se protive kolonijalnoj politici u svojoj domovini i nemiri su u porastu u tom području od rasnih pobuna 2009. u kojima je poginulo skoro 200 osoba.

Rastući nemiri doveli su do većih restrikcija u pogledu vjere, dok se obrazovni zvaničnici podstiču da tjeraju muslimansku djecu da jedu tokom perioda posta u ramazanu.

“Za kadrove Komunističke partije, njene službenike (čak i one penzionisane) i učenike i studente je zabranjeno učestvovanje u ramazanskim vjerskim aktivnostima”, saopćeno je iz okružnog odbora Zonglanga.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO