Bangladeš zabranio pomoć Rohingyjama

MSF vodi kliniku nedaleko od kampa Rohingyja, čiji su pacijenti 100.000 ljudi (AFP)

Bangladeš je naredio trima međunarodnim humanitarnim organizacijama da prestanu pomagati izbjeglicama Rohingyjama koje prelaze granicu iz Mijanmara, odakle bježe od nasilja.

Šef lokalne uprave Joynul Bari kazao je u četvrtak da je agencijama Ljekari bez granica (MSF) iz Francuske, Akcija protiv gladi (ACF) i britanskoj organizaciji Muslimanska pomoć UK naređeno da obustave djelovanje na području Cox's Bazaar na granici s Mijanmarom.

„Humanitarne agencije ilegalno su pružale pomoć desetinama hiljada izbjeglica Rohingyja bez statusa. Zatražili smo im da obustave sve projekte u Cox's Bazaaru nakon naređenja Biroa za nevladine organizacije, kazao je Bari za AFP.

Dugogodišnja pomoć

On je kazao da su humanitarne organizacije „podsticale dolazak izbjeglica Rohingyja“ iz mijanmarske države Rakhine nakon nedavnog sektaškog nasilja u kojem je ubijeno najmanje 80 ljudi.

Humanitarne organizacije su izbjeglicama nastanjenim u Cox's Bazaaru davale hranu i omogućavale ljekarsku njegu kao i razne kurseve od ranih 90-ih.

MSF vodi kliniku nedaleko od kampa Rohingyja, čiji su pacijenti 100.000 ljudi.

Rohingyje, koji govore bengalskim dijalektom koji nalikuje govornom jeziku jugoistočnog Bangladeša, jesu muslimani, koje većinski budistička mijanmarska Vlada i mnogi stanovnici Mijanmara smatraju ilegalnim imigrantima.

Ujedinjeni narodi, pak, smatraju ih jednom od najprogonjenijih manjina na svijetu.

Šef Muslimanske pomoći UK-a za Bangladeš Obaidur Rahman potvrdio je za AFP da je njegova organizacija prestala pomagati Rohingyjama nakon izdatog naređenja.

‘Kampanja nasilja’

Vlada tvrdi da 300.000 Rohingyja muslimana živi u zemlji – većina od njih u Cox's Bazaaru – nakon što su pobjegli od progona u Mijanmaru. Blizu 30.000 njih su registrirane izbjeglice koje žive u dva kampa Ujedinjenih naroda.

U proteklim sedmicama, Bangladeš je odgurnuo u more brodove sa stotinama Rohingyja muslimana koji su pristali u njegovim lukama, uprkos pritiscima Sjedinjenih Američkih Država i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Mijanmarske snage sigurnosti otvarale su vatru na Rohingyja muslimane, silovali neke njihove žene, te nisu ništa činili da spriječe nedavni val sektaškog nasila, navodi se u izvještaju Human Rights Watcha objavljenom u srijedu.

Vlasti nisu zaštitile ni muslimane, ni budiste, a zatim su „lansirale kampanju nasilja protiv Rohingyja“ izvijestila je ova organizacija.

Izvor: Agencije