Arapska liga osudila izjave Mitta Romneya

El Araby: Romneyovi stavovi direktno prijete mirovnom procesu na Bliskom istoku (EPA)

Generalni sekretar Arapske lige Nabil El Araby izjavio je da nedavne izjave i stavovi republikanskog kandidata na sljedećim predsjedničkim izborima u SAD-u Mitta Romneya u vezi sa statusom Jerusalema nikako nisu prihvatljive.

U obraćanju medijima, El Araby je istakao da je izjava američkog političara kako je “Jerusalem glavni grad Izraela” u koliziji sa prijašnjim izjavama političara SAD-a, koji su priznali da je istočni Jerusalem dio palestinskog teritorija koji je zauzet 1967. godine.

On je objasnio da su izjave Romneya u suprotnosti sa rezolucijama UN-a i svim postulatima međunarodnog prava koje se odnosi na pitanje Palestine.

Gaženje prava

“Njegove izjave u okviru izborne kampanje za predsjednika SAD-a direktno gaze prava palestinskog naroda”, istakao je generalni sekretar Arapske lige.

El Araby je pozvao republičkog kandidata Romneya da odustane od stavova koji direktno prijete mirovnom procesu na Bliskom istoku i dijalogu među arapskim muslimana i arapskim katolicima u Jerusalemu.

U okviru posjete Izraelu, prije održavanja izbora za predsjednika SAD-a, Mitt Romney je izjavio da je Jerusalem glavni grad Izraela.

Sjedinjene Američke Države ne priznaju Jerusalem kao glavni grad Izraela, dok se ambasada SAD-a nalazi u Tel Avivu.

Izvor: Agencije