Karzai i Panetta o napadima na NATO vojnike

U petak je afganistanski vojnik ubio dvojicu pripadnika američkih specijalnih snaga (Getty Images)

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai i američki ministar odbrane Leon Panetta složili su se da treba biti oprezniji pri primanju afganistanskih regruta u snage sigurnosti kako bi se smanjio broj iznenadnih napada koje su pripadnici tih snaga izveli protiv vojnika NATO-a, objavio je Pentagon.

U najnovijem takvom napadu u petak, afganistanski vojnik ubio je dvojicu pripadnika američkih specijalnih snaga, a od početka 2012. godine tako je ubijeno 37 savezničkih vojnika, dok je u cijeloj 2011. ubijeno 35 vojnika mirovnih snaga u iznenadnim napadima vojnika afganistanske vojske.

Oštrija provjera

Panetta je tokom telefonskog razgovora u nedjelju zatražio od Karzaija da bolje surađuje s NATO-m kako bi se poboljšale obavještajne aktivnosti i pooštrilo provjeravanje afganistanskih novaka.

“Oni su izrazili zajedničku zabrinutost po tom pitanju i složili se da bi američki i afganistanski dužnosnici trebali bolje surađivati kako bi se smanjila mogućnost daljnjih napada”, objavio je Pentagon.

Trojica pripadnika NATO snaga poginula su u bombaškom napadu u istočnom Afganistanu, saopćio je NATO u nedjelju. Napad se desio u subotu, prenosi AP.

NATO, međutim, nije naveo iz koje su zemlje poginuli vojnici, niti je iznio druge detalje o napadu.

Većina vojnika u istočnom Afganistanu su Amerikanci, ali ima i vojnika iz drugih zemalja.
 

Izvor: Agencije