Dvije eksplozije potresle Tripoli

Automobil-bomba eksplodirala je u blizini bivšeg sjedišta ženske policijske akademije na Omara al-Mokhtar aveniji (AFP)

Najmanje dvoje ljudi je poginulo kada su dvije auto-bombe eksplodirale u blizini Ministarstva unutarnjih poslova i sigurnosti u libijskom glavnom gradu, što je prvi smrtonosni napad takve vrste od pada Muammara Gaddafija prošle godine, kazali su sigurnosni izvori.

Službe hitne pomoći i vatrogasci požurili su na mjesto napada koji se dogodio u zoru, dok je policija ogradila trakama mjesto nesreće prije nego što je počela uklanjati izgorene automobile.

Jedna nije dignuta u zrak

Prva bomba eksplodirala je u blizini Ministarstva unutarnjih poslova i administrativnih ureda u Tripoliju, ali nije bilo žrtava, kazali su izvori.

Policija je pronašla još jednu automobil-bombu na mjestu nesreće, koja nije detonirana.

Nekoliko minuta kasnije, automobil-bomba eksplodirala je u blizini bivšeg sjedišta ženske policijske akademije na aveniji Omara al-Mokhtar, a koje Ministarstvo odbrane sada koristi za ispitivanja i zatvaranja, kazao je izvor.

Tom prilikom poginule su dvije osobe, obje su civili, a ranjeno je dvoje ljudi.

Avenija, jedna od glavnih promentica u Tripoliju, zatvorena je za saobraćaj, javio je dopisnik agencije AFP.  Kontrolne tačke postavljene su na drugim glavnim ulicama u središtu grada.

Šef sigurnosti u Tripoliju, pukovnik Mahmud al-Sherif, potvrdio je da su eksplozije aktivirane daljinskim upravljačem, a za to je okrivio lojaliste ubijenog  Muammara Gaddafija.

“Oni su dva automobila bombe detonirali daljinskim upravljačem”, kazao je Sherif, dodajući da su četiri osobe također ranjene.

Bombe koje su bile na meti napadača nalaze se u stambenom kvartu u središtu glavnog grada.

Sporadično nasilje

Sporadično nasilje ostalo je problem u Libiji, uprkos mirnom prijenosu ovlasti na novu vladu nakon izbora u julu, koji su bili prvi u decenijama nakon svrgavanja Gaddafija koji je vladao 42 godine.

Međunarodni odbor Crvenog križa objavio da obustavlja svoje aktivnosti u Bengaziju, koji je drugi najveći grad u Libiji i Misrati, nakon što je jedan od njihovih logora u Misrati napadnut granatama i raketama.

Sudbina sedam iranskih humanitarnih radnika, službenih gostiju libijskog Crvenog polumjeseca ostaje nepoznata gotovo tri sedmice nakon što su ih oteli naoružani napadači u srcu Bengazija.

Izvor: Al Jazeera i agencije