Assange zahvalio Ekvadoru u javnom govoru

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange trenutno se obraća javnosti sa balkona Ambasade Ekvadora u Londonu.

Ovo je prvo njegovo obraćanje otkako je zatražio azil u toj zemlji. Assange se zahvalio svojim saradnicima i osoblju na lojalnosti “koga još nije viđena”. 

Assange se zahvalio Ekvadoru na pruženom azilu, te pozvao američkog predsjednika Baracka Obamu da zaustavi “lov na vještice” koji se vodi protiv njegove zviždačke web stranice.

“Molim predsjednika Obamu da učini pravu stvar, Sjedinjene Američke Države moraju prestati svoj lov na vještice protiv WikiLeaksa”, rekao je Assange, u svojoj prvoj izjavi otkako mu je odobren politički azil  u Ekvadoru.

Mediji su ranije izvijestili kako se očekuje da će Assange tokom dana dati izjavu za javnost ispred ekvadorske ambasade u Londonu, u koje se sklonio prije tačno dva mjeseca, o diplomatskom sporu u čijem se središtu našao otkako mu je Ekvador odobrio politički azil.

Assange je pohvalio, kako je rekao, hrabrost koju je pokazao predsjednik Ekvadora dodijelivši mu azil.


Foto: EPA

“Zahvaljujem predsjedniku (Rafael) Correi za hrabrost koju je iskazao razmatrajući i dajući mi politički azil”, rekao je Assange pred velikim brojem predstavnika medija iz cijelog svijeta koji su se okupili ispred ambasade, a također se zahvalio i svim svojim pristašama.

Assange je pozvao i na oslobađanje Bradleyja Manninga, američkog vojnika koji je optužen da je pomagao neprijatelju prosljeđivanjem tajnih dokumenata WikiLeaksu te čeka suđenje. 

Također je spomenuo aktivisticu za ljudska prava iz Bahreina Nabeel Rajab, koja je osuđena na tri godine zatvora zbog učestvovanja u „nedozvoljenim“ protestima kao i rusku punk grupu Pussy Riot, čije su članice dobile dvije godine zatvorske kazne na osnovu optužbi za „huliganizam motiviran vjerskom mržnjom“.
„Postoji jedinstvo u potlačenosti. Mora postojati apsolutno jedinstvo u odlučnosti u odgovoru“, rekao je on.

WikiLeaks je ranije objavio da će Assange dati izjavu ispred ambasade, a britanske vlasti upozorile da će biti uhapšen čim je napusti.

Britanski Foreign Office poručio je da se stepenice ambasade smatraju britanskom teritorijom, dok je policija najavila da će njeni službenici “primjereno” djelovati ako izađe iz zgrade.

Međutim, u nedjelju ujutro su se mogli vidjeti radnici na malom balkonu ambasade.

Izručenje Švedskoj

Australac Assange (41), čija je stranica WikiLeaks 2010. objavila 250.000 povjerljivih američkih diplomatskih dopisa stvorivši velike neugodnosti SAD-u i drugim zemljama, suočen je s mogućnošću britanskog izručenja Švedskoj u kojoj ga terete za seksualne prijestupe, što on poriče.

Ekvadorski predsjednik Rafael Correa naznačio je da bi Assange mogao surađivati sa Švedskom, ako se daju garancije da neće biti izručen u treću zemlju. Pritom se misli na SAD gdje bi, u slučaju izručenja, mogao biti suočen s kaznenim progonom, pa čak i smrtnom kaznom, kako tvrde njegovi pristaše.

WikiLeaks je u nedjelju pozvao Švedsku da garantira da neće izručiti njihovog osnivača Sjedinjenim Državama.

Izvor: Agencije