Assad u javnosti prvi put od 4. jula

Sirijska državna televizija prikazala je snimak predsjednika Bashara al-Assada kako se moli u džamiji u Damasku, što je njegovo prvo pojavljivanje u javnosti od bombardiranja prijestolnice u kojem su prošlog mjeseca poginuli ministar odbrane i još tri visoka sigurnosna zvaničnika.

On se posljednji put pojavio u javnosti 4. jula kada je održao govor u parlamentu, navodi AP.

Assad se u nedjelju molio u džamiji Rihab al-Hamad povodom početka trodnevnog Ramazanskog bajrama, praznika kojim se završava tridesetodnevni ramazanski post tokom kojeg su se vjernici, od izlaska do zalaska Sunca, uzdržavali od jela i pića, grešnih misli i djela.

U međuvremenu je Organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji (SNHR) saopćila da su u operacijama sirijske vojske protiv opozicijskih aktivista koje traju od subote navečer poginule 63 osobe među kojima su dvije žene i dvoje djece.

U saopćenju ove organizacije je navedeno da je u gradu Deyr Ez Zoru poginulo 37, u Deri deset i Damasku i njegovom predgrađu šest, u Idlibu četiri, u Homsu tri, u Rakki dvije i u Hami jedna osoba.

Sirijska novinska mreža (SNN) je objavila da su vojne operacije širom zemlje nastavljene.


Al Jazeerin intervju sa zamjenikom glavnog komandanta FSA

Sirijska vlada je proteklog mjeseca doživjela niz udaraca i počela da gubi kontrolu nad zemljom.

Bombardiranje sjedišta državne sigurnosti u Damasku 18. jula u kojem su poginuli visoki zvaničnici zadalo je težak udarac Assadu. Među pet zvaničnika koji su poginuli u tom napadu bio je i brat njegove žene.

Prebjeg zvaničnika

Osim toga, veliki broj vladinih zvaničnika, diplomata i generala prebjegao je na stranu opozicije, a sigurnosne snage nisu uspjele da u potpunosti poraze pobunjenike u dva najvažnija grada Damasku i Halepu, pišu agencije.

U međuvremenu se spekulira gdje bi mogao da se nalazi potpredsjednik Sirije Farouq al-Sharie za kojeg neki pripadnici Sirijske slobodne vojske tvrde da je prebjegao na stranu opozicije.

Međutim, njegova kancelarija je u subotu demantirala ove izvještaje i navela da al-Sharie ni u jednom trenutku nije razmišljao da napusti zemlji.

Ipak, on se nije vidio na snimku Assada u džamiji.

Izvor: Agencije