Posmatrači UN-a napuštaju Siriju

Posmatrači Ujedinjenih naroda (UN) u Siriji, čiji se zadatak službeno završava u subotu u ponoć, počinju napuštati zemlju.

Glasnogovornica UN-a Juliette Touma rekla je da će oko stotinu posmatrača, koliko ih je ostalo u zemlji, napustiti Siriju u narednih nekoliko sati.

Vijeće sigurnosti UN-a ranije je odlučilo da završi ovu misiju. Bit će ostavljen samo Ured za kontakte s UN-om, koji će podržavati mirovne pregovore.

Vijeće sigurnosti je priznalo da su propala nastojanja međunarodne zajednice da nasilje bude znatno smanjeno i da sirijska vlada prestane sa upotrebom teškog naoružanja, što su bili uvjeti za eventualno produženje misije.

Potpredsjednik u zemlji

U međuvremenu su sirijski državni mediji izvijestili da sirijski potpredsjednik Farouq al-Sharie nikada nije razmišljao o odlasku iz zemlje, nakon izvještaja da je Sharie pokušao prebjeći u susjedni Jordan.

Jedan potpredsjednikov rođak objavio je u četvrtak da je Sharie prebjegao pozvavši vojsku da se pridruži “revoluciji” protiv predsjednika Bashara al-Assada.

Međutim, državni mediji javili su u subotu da potpredsjednik od početka pobune radi na postizanju političkog rješenja kako bi se okončalo krvoproliće.

Također su naveli da je Sharie pozdravio imenovanje alžirskog diplomata Lahdara Brahimija na dužnost novog međunarodnog posrednika za Siriju.

“Farouq al-Sharie nikada nije ni na trenutak razmišljao o napuštanju zemlje”, navodi se u saopćenju njegovog kabineta koje je prenijela sirijska televizija.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO