Maslinarstvo – dalmatinski hobi u ekspanziji

Prosječna cijena domaćeg maslinovog ulja u Hrvatskoj je 10,5 eura, ali ga Vlatković prodaje za 20

Ivica Vlatković u svojoj privatnoj ginekološkoj ordinaciji provede radni dan.

Brojni pozivi pacijentkinja, pregledi, vođenje trudničkih kartona, svakodnevnica je njegovog doktorskog posla u Zadru.

Međutim, kada završi sa životnim zanimanjem, odlazi u obližnji Novigrad u maslinik u kojem ima 480 stabala. Na površini od dva hektara raste 37 sorti maslina, koje sam reže, uzgaja bez ikakvih supstanci, ekološki proizvodi, plodove ručno bere sa prijateljima i isti dan prerađuje.

„Svoje slobodno vrijeme ovdje koristim najviše jer me to odmara i puni mi baterije za moj posao liječnika. Najsretniji sam ovdje, živim u skladu sa prirodom i uživam u tim svojim maslinama“, ispričao je Vlatković.

U masline je uložio 200.000 eura, uključujući potragu za vodom na dubini od 70-tak metara, izgradnju sistema navodnjavanja i modernog orošavanja maslina.

Sve to bez ikakvih državnih poticaja. Ipak, Vlatković vjeruje da će se za koju godinu maslinik isplatiti višestruko, iako doktorski posao ne pomišlja napustiti.

„Meni je cilj isključivo da postižem vrhunsku kvalitetu iza koje ću stajati sa svojim proizvodom, ograničene količine uvijek, nema onog da se ide samo na kvantitetu da se gubi kvaliteta, ja ću uvijek težiti tome“, kazao je ovaj doktor.

Dobija do 100 litara ulja te je zato cijena tog ekstra djevičanskog maslinovog ulja 20 eura za litru.

Vlatković je za svoje proizvode nagrađivan u Hrvatskoj, ali i drugim mediteranskim zemljama.

„Ovako uređeni maslinik više je iznimka nego pravilo u zadarskom kraju. Dominiraju manji maslinici gdje se ulje proizvodi uglavnom za svoje potrebe“, kaže naš novinar Boris Gagić.

Udruživanje maslinara

Josip Grgurica može se isto tako pohvaliti priznanjima za svoje maslinovo ulje. Od kada je vodoinstalaterski obrt zatvorio i otišao u penziju zasadio je sto maslina.

Međutim, u posljednje vrijeme maslinarstvom se bavi za svoju dušu. Ranije je bilo državnih poticaja, ali do tih 300 eura godišnje koji se iz hrvatskog budžeta sada daju po hektaru, a ne kilogramu prerađenih maslina, teško će ubuduće doći.

 „Imao bih i ja pet hektara, ali moje imanje je razbacano, raspodijeljeno, par tisuća ‘vamo, par tamo, pet hektara imam u 25 parcela“, objasnio je Grgurica.

Sve masline nastoji navodnjavati sistemom kap po kap, jer suša je velika. Srećom, pokazuje, nema štetnika pa misli da rod koji će se brati za dva mjeseca, neće podbaciti.

Međutim, Josip želi udruživanje maslinara u njegovom kraju kojih je sve više u Hrvatskoj. Ipak, cijena se ne spušta na prijeratnih osam eura po litri, a mogla bi zadružnim poslovanjem.

„Kada se udružimo pod jednim brendom, jednom bocom, etiketom, kvalitetom onda ćemo nešto postići, a svi veliki, ulje zdravo, bogom dano“, kazao je on.

Još će trebati dodatne vizije kako bi se ulje malih maslinara, poput Josipovog čija je cijena 10,5 eura, lakše plasiralo na tržište.

Izvor: Al Jazeera