U sukobima oko rudnika Marikana 36 mrtvih

Trideset šest ljudi je ubijeno kada je policija otvorila vatru na naoružane rudare u štrajku kod rudnika platine Lonmin de Marikana u Južnoafričkoj republici, prema podacima sindikata rudara.

Glavni sekretar tog sindikata je na radiju rekao da raspolažu podacima o 36 mrtvih. Prema prethodnim podacima ubijeno je 30 ljudi. Ministar policije Nanthi Mthethwa je rekao da ima puno ranjenih i da se povećava broj smrtno stradalih.

Od nedjelje nekoliko stotina rudara štrajkača traži bitno povećanje plata.

Oklopna vozila

Policija je u četvrtak poslijepodne otvorila vatru na skupinu rudara naoružanih mačetama i šipkama koji su se odbili razići nakon što su odbili ultimatum uprave rudnika da se vrate u rudnik pod prijetnjom otkaza.

Prema pisanju lokalnih medija, do zuba naoružana policija s oklopnim vozilima podizala je žičanu ogradu, a u jednom trenutku policajce je opkolilo skoro 3.000 rudara. Policija je otvorila vatru iz automatskih pušaka nakon što je na njih nasrnula skupina muškaraca.

Policija je saopćila da su nakon nekoliko dana pregovaranja propali pregovori s čelnicima sindikata rudara i građevinara (AMCU), te im nije preostalo ništa drugo nego da učesnike protesta rastjeraju silom.

Rudnik Marikana se nalazi blizu 100 kilometara sjeverozapadno od Johannesburga.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO