SAD poriče proganjanje Assangea

Jake policijske snage osiguravaju da Assange ne napusti Ambasadu tajno (AP)

Washington je u petak saopćio da nije umiješan u međunarodni spor oko osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, poričući da vrši pritisak na London da ga izruči.

Glasnogovornica State departmenta Victoria Nuland nije htjela komentirati jučerašnju odluku Ekvadora da Assangeu da azil, ali je odbacila tvrdnje WikiLeaksa i Quita da je Internet aktivisti potrebna zaštita od SAD-a.

“U potpunosti odbacujem optužbu da SAD žele da ga proganjaju”, rekla je Nuland novinarima, piše švedski novinski portal na engleskom jeziku Local.

Na pitanje da li SAD vrše pritisak na Britaniju da izruči Assangea, koji se krije u Ambasadi Ekvadora u Londonu od 19. juna, Nuland je odgovorila da ne posjeduje “nikakve informacije koje bi ukazale da u tome ima imalo istine”.

Ona je istakla da je riječ o pitanju između zemalja koje su u spor uključene i da se SAD ne planiraju miješati.

Glasnogovornica State departmenta nije željela komentirati da li SAD žele da krivično gone Assangea, ističući da ne želi da se bavi pravnim pitanjima o tome “šta se moglo ili nije moglo dogoditi u njegovoj budućnosti prije nego što je odlučio da se skloni u Ambasadu Ekvadora”.

U petak odluka

Organizacija američkih država, koja je jučer održala vanrednu sjednicu u Washingtonu na kojoj se razgovaralo o odnosu Ekvadora i Britanije, u petak bi trebalo da odluči da li će sazvati sastanak ministara vanjskih poslova. Britanija ima status posmatrača u ovoj organizaciji.

Pored toga, Ekvador je sazvao vanredni sastanak Unije južnoameričkih država, a glasnogovornik WikiLeaksa je najavio da će se istog dana ispred zgrade Ambasade u Londonu obratiti i Asange.

Assange se skoro dva mjeseca nalazi u Ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje je zatražio politički azil zbog strahovanja da bi ga britanske vlasti mogle izručiti Švedskoj, gdje je optužen za seksualni napad, odakle bi kasnije mogao biti poslat u SAD, gdje bi mu se, kako strahuje, sudilo zbog objavljivanja povjerljivih diplomatskih depeša.

Nakon odluke Ekvadora da Australijancu Assangeu da azil, Britanija je poručila da mu neće dozvoliti da sigurno izađe iz zemlje i da je riješena da ga izruči Švedskoj, dok su švedske vlasti hitno pozvale ambasadora Ekvadora i prenijele mu kako je neprihvatljivo da njegova zemlja pokušava da zaustavi švedski sudski proces.

Veliki fijasko

Australijska vlada je, u međuvremenu, ponovila svoj stav da je odluka o azilu pitanje koje se tiče samog osnivača WikiLeaksa i vlada Britanije i Ekvadora.

“Nastavit ćemo da redovno kontaktiramo osoblje Ambasade Ekvadora kako bismo provjerili kako se Assange oseća i ponudili mu konzularnu pomoć”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i trgovine za australijsku novinsku agenciju AAP.

U međuvremenu, oko Ambasade Ekvadora u Londonu raspoređeno je 46 policajaca, čiji je zadatak da ne dopuste da Assange napusti zgradu u tajnosti, a u tu svrhu opremljeni su specijalnim senzorima koji reagiraju na tjelesnu toplotu, za slučaj da osnivač WikiLeaks iz zgrade bude iznijet u diplomatskoj torbi ili namještaju.

Za ovu opsadu, koju Daily Mail naziva fijaskom, Britanija izdvaja 50.000 funti dnevno.

Izvor: Agencije