Rusija ostaje prijetnja za bezbjednost SAD-a

U slučaju napada na SAD predsjednik može zaplijeniti imovinu povezanu sa zemljom, grupom ili osobom koja je pomagala u napadu (AP)

Američki predsjednik Barack Obama produžio je zakon kojim se Rusija, zajedno s još 16 zemalja, stavlja na listu zemalja koje predstavljaju prijetnju za nacionalnu bezbjednost i koji omogućava zamrzavanje i pljenidbu imovine u SAD-u.

Zakon o vanrednim međunarodnim ekonomskim ovlaštenjima (IEEPA) je federalni zakon koji ovlašćuje američkog predsjednika da regulira trgovinu nakon proglašenja vanredne situacije kao odgovor na neuobičajenu ili vanrednu prijetnju SAD-u koja prostiče iz stranog izvora.

Zakon omogućava predsjedniku da blokira transkacije i zamrzne sredstva kako bi se suprotstavio toj prijetnji, navodi agencija RIA Novosti.

U slučaju napada na SAD predsjednik može zaplijeniti imovinu povezanu sa zemljom, grupom ili osobom koja je pomagala u napadu.

Moskva sarađuje s Iranom i Sirijom

Rusija, zajedno sa Sirijom, Iranom, Sjevernom Korejom, Bjelorusijom i drugim državama, potpada pod zakon IEEPA od 2000. godine zbog izvoza urana, kao kompenente za pravljenje oružja.

Neki analitičari tvrde da bi IEEPA mogao postati adut SAD-a u situaciji oko Sirije.

Prema riječima američkih eksperata, na koje se poziva list Vedomosti, kršenje trgovinskih sankcija koje je uveo Washšington protiv bilo koje zemlje također se smatra krivičnim djelom.

Takve sankcije trenutno su na snazi protiv Irana i Sirije, s kojima Moskva i dalje sarađuje uprkos preporukama Bijele kuće.

IEEPA pada pod odredbe Zakona o nacionalnim vanrednim situacijama (NEA), koji podrazumijeva da se proglašenje vanredne situacije mora obnavljati godišnje da bi ostalo na snazi, a može se ukinuti odlukom Kongresa.

Izvor: Agencije