Puške i bombe u rukama djece u Maliju

NR Kongo: UNICEF apelira na sve strane u konfliktu, širom svijeta, da decu zaštite od štetnih posljedica oružanih sukoba (AFP)

Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) apelirao je na sve strane u konfliktu, bilo gdje na svijetu, da ne uključuju djecu u oružane sukobe, nakon izvještaja da oružane grupe na sjeveru Malija regrutiraju i koriste djecu za vojne svrhe.

“Iako je teško utvrditi tačne podatke, pouzdani izvori kažu da više stotina djece učestvuje u ratnim sukobima i broj se stalno povećava”, navodi se u saopćenju.

UNICEF apelira na sve strane u konfliktu, vođe i članove zajednica da osiguraju da su djeca zaštićena od štetnih posljedica oružanih sukoba i da ne učestvuju u nasilju.

Prošlog mjeseca, prema podacima UNICEF-a, najmanje 175 dječaka, uzrasta između 12 i 18 godina, pripadnika oružanih grupa u sjevernom Maliju bilo je direktno umiješano u sukobe između vladinih snaga i pobunjenih Tuarega. Sukobi su izbili u januaru.

Neuhranjenost i kolera

Nestabilnost i nesigurnost od obnovljenih sukoba, kao i širenje oružanih grupa u regionu i politička nestabilnost nakon vojnog puča u martu prisililo je 250.000 ljudi da pobjegne iz Malija u susjedne zemlje.

Vjeruje se da je oko 174.000 građana Malija interno raseljeno.

Međunarodni pravo zabranjuje oružanim grupama da regrutiraju i koriste djecu mlađu od 18 godina za ratne sukobe i to se smatra ratnim zločinom i zločinom protiv humanosti ako se regrutiraju djeca mlađa od 15 godina.

UNICEF također upozorava na sve teže uvjete na sjeveru Malija, gdje je stopa neuhranjenosti među najvišim u zemlji. Škole su zatvorene većim dijelom godine, a kolera se pojavila duž rijeke Niger.

“Lokalne zajednice ne mogu da riješe ovaj problem što može imati negativne posljedice za djecu i žene”, saopćio je UNICEF, dodajući da su do sada dobile samo 28 posto od 58 miliona dolara koliko traži kao pomoć za djecu ove godine.

Izvor: Agencije