Problem integrisanja u njemačko društvo

Trend distanciranja od Njemačke nastavlja se unatoč tome što gotovo polovica ispitanika živi u Njemačkoj najmanje 30 godina (AFP)
Trend distanciranja od Njemačke nastavlja se unatoč tome što gotovo polovica ispitanika živi u Njemačkoj najmanje 30 godina (AFP)

Njemačka i Turska su prošle godine proslavile 50 godina od sklapanja ugovora kojim je obilježen dolazak oko 900.000 turskih radnika “pozvanih” u Njemačku.

Namjera im je bila da se vrate u Tursku kada ugovor istekne, ali su mnogi izabrali da ostanu u Njemačkoj i da im se porodice pridruže.

Danas u Njemačkoj živi oko tri miliona turskih građana i građana turskog porijekla, među kojim 70.000 ima njemačko državljanstvo.

Želja za povratak korjenima

Sve više Turaka koji žive u Njemačkoj želi se integrirati u njemačko društvo, ali uprkos tome Turci ne prihvataju Njemačku kao svoju domovinu, proizlazi iz istraživanja što ga je u petak objavio Institut “Info”.

Četrdeset i pet posto Turaka i osoba turskog porijekla koje žive u Njemačkoj žele da se vrate u Tursku, dok 15 posto njih smatra Njemačku za svoju domovinu, što je za pet posto manje nego prije tri godine, navodi se u studiji.

Od 1.000 osoba anketiranih u cijeloj zemlji, 62 posto ih je navelo da se osjeća bolje u društvu Turaka.

Deset posto ispitanika izjavilo je da ne mogu izaći na kraj s Njemačkom i Nijemcima.

Među razlozima za povratak u Tursku ističe se želja za vraćanjem korijenima, ali i želja da se ugodno živi u penziji, u blažoj klimi.

Trend distanciranja od Njemačke

Najveću želju da idu u Tursku pokazuju osobe između 30 i 49 godina, kaže se u studiji.

Vjerske i tradicijske vrijednosti igraju rastuću ulogu kod imigranata, navode autori studije. Pedeset i pet posto ispitanika želi da se u Njemačkoj izgradi više džamija.

Trend distanciranja od Njemačke nastavlja se uprkos tome što gotovo polovica ispitanika živi u Njemačkoj najmanje 30 godina.

Bivša povjerenica za strance u Berlinu Barbara John tvrdi, međutim, da istraživanje ne ukazuje na radikalizaciju niti na neku vrstu protukulture u Njemačkoj.

Rasprava o integraciji Turaka i općenito stranaca redovno se vodi otkako je kancelarka Angela Merkel utvrdila 2010. godine da “multikulturalni” njemački model nije uspio.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO