Po dvije godine zatvora za ruske muzičarke

Sud u Moskvi u petak je proglasio krivim članice ruske punk muzičke grupe Pussy Riot, kojima se sudilo zbog performansa u moskovskoj crkvi, gdje su izvele “punk molitvu” protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Sudija Marina Sirova je saopćila da su tri članice grupe “pažljivo planirale” svoju akciju od 21. februara u moskovskoj katedrali Hrista Spasitelja.


Anrej Jesin, pravni stručnjak iz Moskve komentira presudu

Tri članice grupe su osuđene na po dvije godine zatvora, dok je Tužilaštvo tražilo trogodišnju kaznu, prenosi AFP.

U slučaju koji je izazvao brojne kritike zapadnih pop zvijezda i podjele u Ruskoj pravoslavnoj crkvi, tužioci su ocijenili da tri članice benda trebaju biti “izolirane od društva” i kažnjene trogodišnjom zatvorskom kaznom, zbog optužbi za “huliganstvo motivirano vjerskom mržnjom”.

Suđenje je pobudilo veliki interes kako u Rusiji, tako i međunarodnoj zajednici.

Više međunarodnih organizacija mjesecima pozivaju ruske vlasti da odustanu od procesa i strogog kažnjavanja ženskog benda.

Stogodišnja zabrana

Vrhovni sud u Moskvi u međuvremenu je potvrdio zabranu gay parada u ruskoj prijestonici u narednih 100 godina, koju su prije više od dva mjeseca donijele gradske vlasti, a aktivisti su najavili da će slučaj ponovo iznijeti pred Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Uhapšen i Kasparov

Jedan od najboljih šahista u historiji i politički aktivist Gari Kasparov je među uhapšenim demonstrantima koji su se okupili ispred sudnice u Moskvi.

Ruska policija u kombije je odvukla još desetak demonstranata.

Gradske vlasti u Moskvi, koje su ovu odluku donijele početkom juna, tvrde da bi gay parada mogla izazvati nerede i da se većina stanovnika prijestolnice protivi njenom organiziranju.

Najpoznatiji ruski aktivista za prava homoseksualaca Nikolaj Aleksejev na Sudu je pokušao osporiti ovu odluku, kojom je odbijen zahtjev LBGT aktivista u kojem su tražili dozvolu za održavanje gay parada u narednih 100 godina, ali je presuda donijeta u korist gradskih vlasti.

Aleksejev se, također, protivi zabrani da se u Sankt Peterburgu širi “homoseksualna propaganda”, a u petak je poručio da će ponovo u Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu tražiti da se zabrana koju uvodi Moskva na prošle, sadašnje i buduće gay parade proglasi nepravednom.

Ruski mediji su izvijestili da će Vijeće Evrope (VE) u septembru ispitati odgovor Rusije na prethodnu odluku Evropskog suda o pitanjima prava gay populacije.

Sud u Strasbourgu je u oktobru 2010. godine presudio da je Rusija diskriminirala Aleksejeva na osnovu seksualne orijentacije i naložila joj da mu plati odštetu od 30.000 eura.

Izvor: Agencije


Povezane

Suđenje članicama ruske punk rock grupe Pussy Riot nastavljeno je u Moskvi uz jake mjere osiguranja i uz prisustvo brojnih fanova benda pred zgradom suda. Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na izricanje blage kazne.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO