Merkel: Ubrzati pregovore EU-a i Kanade

Kanada može pomoći Evropi preporukama u okviru MMF-a (Reuters)
Kanada može pomoći Evropi preporukama u okviru MMF-a (Reuters)

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je u Ottawi da će ubrzati završetak pregovora o slobodnoj trgovini koje već tri godine vode Evropska unija i Kanada.

“Čim se vratim u Njemačku zauzet ću se da se ti pregovori što prije završe”, rekla je Merkel koja boravi u službenom posjetu Ottawi, priznavši, ipak, da još treba riješiti neke probleme.

“U vrijeme kada svijetu nedostaje rast, mi, Kanada i Njemačka, sigurni smo da je slobodna trgovina jedan od najboljih pokretača rasta koji možemo imati”, dodala je kancelarka.

Merkel je usto ponovila da će i dalje braniti euro.

“Obvezali smo se da ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo zadržali zajedničku valutu”, istakla je na konferenciji za novinare, napomenuvši, u odgovoru na pitanje, da je “na istoj valnoj dužini” s Evropskom centralnom bankom.

Postignut cilj

Njezine izjave o pregovorima s EU-om pokazale su da je njezin domaćin, premijer Stephen Harper, postigao svoj glavni cilj kada je vodeću evropsku ekonomiju pridobio za sveobuhvatan ugovor na koji Kanada računa kako bi povećala i proširila izvoz.

No, konferencija za novinare dvoje čelnika pokazala je da Merkel nije uspjela nagovoriti Kanadu da finansijski učestvuje u rješavanju problema eurozone i da Ottawa to odbija učiniti.

Odgovarajući na pitanje o mogućem dogovoru po načelu reciprociteta, koji bi obuhvatio to pitanje i ugovor o slobodnoj trgovini, Harper je kazao da “ta dva pitanja nisu povezana”.

“Imamo puno povjerenje u naše evropske partnere. Vjerujemo da imaju volju i mogućnosti da odgovore na izazove pred kojima su se našli”, rekao je opetujući dobropoznato stajalište Ottawe.

I Merkel je opovrgnula bilo kakvu povezanost tih dvaju pitanja, rekavši da Kanada može pomoći Evropi preporukama u okviru Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF).

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO