EU razmatra zabranu isticanja loga cigareta

Primjer mogućih pakovanja cigareta (Reuters)
Primjer mogućih pakovanja cigareta (Reuters)

Evropska unija u sklopu revizije zakona, kako bi se utjecalo na smanjenje pušenja, razmatra mogućnost zabrane isticanja loga na kutije cigareta, saopćio je u četvrtak glasnogovornik Evropske komisije, nakon što je dan ranije Australija uvela sličnu zabranu.

U Australiji će se tako od početka decembra cigarete kupovati u bezličnim pakovanjima maslinasto zelene boje, nakon što je Sud odbacio tužbe kompanija poput British American Tobacco, Britain’s Imperial Tobaco, Philip Morris and Japan Tobacco.

Slike karcinoma

EU će najesen objaviti nacrt promijenjenog zakona iz 2001, Direktive o duhanskim proizvodima i moguće je da će postrožiti odredbe koje se odnose na pakovanje cigareta.

“Raspravljamo o mnogim stvarima, uključujući i uvođenje jednostavnog, bezličnog pakovanja”, kazao je glasnogovornik Komisije Antonio Gravili.

Druga opcija su, dodao je Gravili, pakovanja sa zastrašujućim slikama karcinoma usta i pluća.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da je pušenje “jedno od najvećih prijetnji zdravlju čovjeka s kojom se svijet suočio”.

Izvor: Agencije


Povezane

Gradonačelnik New Yorka je čovek sa misijom. Odlučio je da iz svoje fondacije uloži 220 miliona dolara za brobu protiv cigareta. Tokom svoja tri mandata, Michael Bloomberg postao je poznat i po tome što je sproveo izuzetno rigorozne antipušačke propise. Sada planira da ovu borbu nastavi izvan granica SAD-a

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO