Direktor policije dao ostavku zbog Breivika

Meland je na čelo policije došao nekoliko sedmica prije Breivikovog napada (Reuters)
Meland je na čelo policije došao nekoliko sedmica prije Breivikovog napada (Reuters)

Direktor norveške policije Oeystein Maeland podnio je ostavku na to mjesto, nakon izvještaja nezavisne komisije koja je zaključila da je policija mogla spriječiti masakr koji je 22. jula 2011. počinio Anders Behring Breivik, usmrtivši 77 ljudi.

Humlegaard umjesto Maelanda

Norveška Vlada je u petak imenovala novog šefa policije, koji je zadužen za reformu snaga sigurnosti, čiji je rad doveden u pitanje prilikom napada koje je prošle godine izveo Breivik.

“Odd Reider Humlegaard, koji je trenutno na čelu finansijske brigade, preuzima čelno mjesto u policiji od ponedjeljka”, saopćila je ministrica pravosuđa Grete Faremo, prenosi AFP.

Ovaj napad, u kome je Breivik najprije izveo smrtonosni bombaški napad u Oslu, a zatim pucao u tinejdžere u ljetnjem kampu na otoku Utoya, uzdrmao je naciju od pet miliona stanovnika i pokrenuo pitanje o krajnje desničarskim gledanjima i efikasnosti policije, prenosi agencija Reuters.

Meland, koji je došao na čelo policije nekoliko sedmica prije Breivikovog napada, kritiziran je zbog propusta u djelovanju policije tokom i poslije najtežeg napada koji se dogodio u Norveškoj u mirnodopsko vrijeme.

Mišljenje javnosti

Nezavisna komisija je navela da su obavještajne službe mogle saznati nešto o Breivikovim planovima nekoliko mjeseci prije napada kada je kupio komponente za pravljenje bombe i da je policija imala dovoljno informacija da ga zaustavi u trenutku kada se kretao od scene bombaškog napada ka kampu mladih.

Nakon izvještaja nezavisne komisije objavljenog u ponedjeljak sve je veći pritisak i na vladajuću laburističku Vladu. Međutim, prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja koje je provela televizija NRK, 72 posto ispitanika smatra da premijer Jens Stoltenberg ne treba podnijeti ostavku zbog izvještaja nezavisne komisije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO