Britanija želi ‘prijateljsko rješenje’

Oko zgrade ekvadorske ambasade u Londonu u petak je raspoređeno 20-ak britanskih policajaca (EPA)
Oko zgrade ekvadorske ambasade u Londonu u petak je raspoređeno 20-ak britanskih policajaca (EPA)

Velika Britanija saopćila je u petak da želi “prijateljsko rješenje” diplomatske krize u vezi s osnivačem WikiLeaksa Julianom Assangeom, nakon što mu je Ekvador dao politički azil.

Foreign Office je saopćio da neće komentirati kontakte s Ekvadorom, ali da Velika Britanija želi prijateljsko rješenje situacije.

Glasnogovornik vlade Ekvadora rekao je da su primili poziv iz Foreign Officea i poruku za koju vjeruju da je od šefa diplomatije Williama Haguea.

On je dodao da je kao rezultat toga došlo do skoro normalnih diplomatskih razgovora u traganju za rješenjem situacije oko Assangea, kao i šta će se tačno dogoditi nakon okončanja pravnog postupka u Švedskoj.

‘Spustiti temperaturu’

Foreign Office je pozvao Ekvador, rekavši da se “temperatura na obje strane treba spustiti”.

Assange je utočište potražio u ambasadi Ekvadora u Londonu u junu, suočen s izručenjem Švedskoj zbog navodnih seksualnih napada i silovanja, podsjećaju agencije.

Ekvador je u četvrtak saopćio da je odobrio politički azil Assangeu, uz obrazloženje da bi njegova ljudska prava mogla biti ugrožena u Švedskoj.

Ekvador traži garancije da nakon bilo kakvog suđenja u Švedskoj neće uslijediti izručenje.

Velika Britanija i Švedska kritizirale su Ekvador zbog davanja političkog azila Assangeu.

London je saopćio da neće Assangeu dozvoliti da izađe iz zemlje, ali šef diplomatije Ekvadora Ricardo Patino rekao je da se nada da će se to riješiti.

Švedski šef diplomatije Carl Bildt kazao je da njegova zemlja neće dozvoliti da mu Ekvador drži predavanja.

Ekvador tvrdi da će ljudska prava Assangea biti ugrožena ako ga prebace u Švedsku, gdje žele ispitati oko navoda da je seksualno napao dvije bivše volonterke Wikileaksa dok je bio u Stockholmu 2010. godine.

Wikileaksa je objavio veliki broj tajnih diplomatskih depeša koje su dovele mnoge zemlje u neprijatnu situaciju, posebno SAD.

Foreign Office je saopćio da želi rješenje putem pregovora, ali da mora slijediti obaveze u okviru Zakon o ekstradiciji i da će uhapsiti Assangea čim napusti ambasadu.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Švedske Anders Joerle je rekao da je “neprihvatljivo da Ekvador želi zaustaviti švedski pravosudni proces”.

Izvor: Agencije


Povezane

Očekujući odluku ekvadorskih vlasti u Londonu su se tokom dana okupili građani koji podržavaju odluku o azilu. Ekvador je odobrio diplomatski azil Julianu Assangeu. Vlasti u Londonu prijete da će upasti u Ambasadu Ekvadora i uhapsiti osnivača WikiLeaksa kako bi ga izručila Švedskoj. Ekvadorske vlasti smatraju da se Assange suočava sa realnom opasnošću od političkog […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO