EU traži reviziju kazne za Nabeela Rajaba

Rajab je osuđen zbog učešća u nedozvoljenim demonstracijama (EPA)

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku Catherine Ashton izjavila je u četvrtak da je “zabrinuta zbog trogodišnje kazne strogog zatvora koja je određena branitelju ljudskih prava Nabeelu Rajabu u Bahreinu i izrazila želju da se u žalbenom postupku izvrši revizija kazne.

Ashton “se nada da će se u žalbenom postupku izvršiti revizija kazne određene Rajabu i da se to odnosi na sve građane Bahreina kojima se sudilo za djela povezana s provođenjem njihovih temeljnih sloboda”, naveo je njen glasnogovornik u saopćenju.

“Pravedno i nepristrano suđenje bitan je uslov da se prevladaju aktuelni izazovi u Bahreinu”, naglasila je Ashton i pozvala sve strane na dijalog i nacionalno pomirenje “na miran i konstruktivan način”.

Sud u Bahreinu osudio je u četvrtak branitelja ljudskih prava Nabila Rajaba na tri godine strogog zatvora zbog učešća u nedozvoljenim demonstracijama.

Bahrein od febuara 2011. godine potresa pobuna protiv režima, koju su pokrenuli šiiti, zahtijevajući ustavnu monarhiju u zemlji s pretežno šiitskim stanovništvom kojom vlada sunitska dinastija.

Izvor: Agencije