Malavi ne želi rat sa Tanzanijom

Spornu licencu izdala Vlada bivšeg predsjednika Malavija (AFP)

Malavijska predsjednica Joyce Banda je u srijedu izjavila da njena zemlja neće “krenuti u rat” protiv Tanzanije sa kojom se spore oko jezera Malavi, koje će biti nova lokacija za eksploataciju nafte i plina.

“Čak i da zakažu diplomatski kanali, to ne mora značiti da ćemo započeti rat sa našom braćom i sestrama u Tanzaniji, jer možemo naći druge načine da riješimo ovaj problem”, kazala je Banda novinarima u svom prvom javnom reagiranju na pitanje o ovom sporu.

Tanzanija želi zaustaviti potragu za naftom u sjeveroistočnom dijelu jezera, kako bi otvorili put za pregovore kojim bi se riješio ovaj spor.

Sporna licenca

Granični spor je eruptirao nakon što je Malavi prošle godine izdao licencu britanskoj kompaniji Surestream Petroleum za obradu ugljikovodika.

Banda je došla na vlast u aprilu ove godine nakon smrti predsjednika Bingu wa Mutharika, čija je administracija dodijelila licencu.

“Iako je svima poznato da jezero pripada Malaviju, spremni smo da uspostavimo razgovore sa našim kolegama iz Tanzanije, da nađemo rješenje za naša različita stajališta na diplomatski i prijateljski način”, dodala je ona.

Malavijska predsjednica je kazala da će održati razgovore sa tanzanijskim predsjednikom Jakayem Kikweteom u Mozambiku tokom dvodnevnog samita Skupa o razvoju Južne Afrike, koji počinje u petak.

Tanzanija polaže pravo na dio od 29.600 kvadratnih kilometara jezera.

Malavi kao osnovu za svoje tvrdnje koristi dogovor iz kolonijalnog doba iz 1890. godine, u kojem se kaže da granica između dvije zemlje ide duž tanzanijske obale jezera.

Surestream je provodio procjenu utjecaja na okoliš jezera.

Dvije zemlje bi trebale održati razgovore o spornoj granici 20. augusta u Mzuzu, gradu na sjeveru Malavija, dva dana nakon Maputo samita.

Izvor: Agencije