Zdravija hrana u američkim školama

Uvodi se više voća i povrća u školske kantine kako bi se borilo protiv gojaznosti kod djece (Reuters)

Prosvjetne vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama odlučile su promijeniti jelovnike u školama uvodeći više voća i povrća, sa ciljem da se smanji gojaznost koja postoji kod velikog broja učenika.

Prvi put u posljednjih 15 godina škole će morati na svoje menije u kantinama da stave veće porcije voća i povrća, kao i da koriste najmanje polovinu integralnih žitarica u obrocima, istovremeno smanjujući broj kalorija.

Škole u Tampi na Floridi će, naprimjer, uvesti nova jela kao što su vegetarijanski takosi sa crnim pasuljem, pečeni brokoli, vegetarijanska lazanja i makaroni sa sirom i prelivom od bundeve.

Ðacima u Tennessiju će se služiti biskviti i pice sa korom od integralnih žitarica, zelena salata sa dimljenom ćuretinom, jagodama i feta sirom.

Novi način

„Bit će potrebno vrijeme da se djeca priviknu na novi način ishrane, što znači da će škole morati služiti ne samo zdravu, već i hranu koja je istovremeno i dobrog ukusa da bi bila prihvaćena”, kaže Margo Wootan, direktorica jednog od nutricionističkih centara koji su kontaktirale prosvjetne vlasti.

Skoro 32 miliona djece u SAD-u svakodnevno jede u školama, a do sada je veliki dio njih najčešće ručao picu, pohovanu piletinu i pomfrit.

Trećina djece u Americi uzrasta od dvije do 19 godina pati od pretjerane gojaznosti.

Izvor: Agencije