Rehn: EU spremna dalje pomagati Španiji

Rehn je istakao da su EU i ECB spremni reagirati (AFP)
Rehn je istakao da su EU i ECB spremni reagirati (AFP)

Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn je izjavio da je Evropska unija (EU) spremna dalje pomagati Španiji ukoliko to Madrid zatraži.

“Evropska komisija (EK) i Eurogrupa su spremne reagirati ukoliko to bude potrebno. Što se tiče Španije, spremni smo za početak provođenja programa za bankarski sektor. Paralelno, bit ćemo spremni da reagiramo i dalje, ukoliko to bude potrebno”, rekao je on američkim medijima tokom posjete SAD-u, misleći pri tome na finansijsku pomoć bankama vrijednu do 100 milijardi eura.

Pojedini stručnjaci pozivali su na primjenu kriznog fonda eurozone i Evropsku centralnu banku (ECB) da otkupljuje španske obveznice kako bi ohrabrili finansijska tržišta i smanjili visoke troškove zaduživanja Madrida.

Kupovina na primarnom tržištu

Rehn je istakao da su, prema njegovom mišljenju, EU i ECB spremni reagirati kada se ispune određeni uslovi i ako dođe do zahtjeva određene države da se pokrene program kupovine na primarnom tržištu.

Kriznom fondu eurozone dozvoljeno da otkupljuje državne obveznice direktno od zemalja pod pritiskom na primarnom tržištu ukoliko ta zemlja to zatraži, dok ECB može otkupljivati od investitora na sekundarnim tržištima.

Međutim, ECB je sugerirala da se neće miješati ukoliko vlade ugroženih članica eurozone prvo ne zatraže pomoć iz kriznog fonda i time ispoštuju striktne ekonomske uslove.

Izvor: Agencije


Povezane

Evropa mora pronaći načine da stimulira ekonomski rast kako bi se ublažile mjere štednje, smatra evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja.

07 May 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO