Pozivi na ostavku norveškog premijera

Stoltenberg: Mediji i politički protivnici ga pozivaju da dadne ostavku (Reuters)
Stoltenberg: Mediji i politički protivnici ga pozivaju da dadne ostavku (Reuters)

Jens Stoltenberg, norveški premijer, došao je pod pritisak javnosti koja od njega traži ostavku, dan nakon što je objavljen izvještaj koji kritizira policiju za neuspjeh u sprečavanju masakra koji je izveo Anders Behring Breivik prošle godine u ovoj zemlji.

Opozicioni lideri su pozvali političare da se vrate sa godišnjih odmora kako bi diskutirali o izvještaju u kojem je komisija zaključila da su obavještajne službe i policija napravili ključne propuste i tako omogućili Breiviku da izvede svoj zločin 22. jula 2011. godine.

“Teža osuđujuća presuda našoj vladi nije mogla biti donesena”, objavile su najtiražnije novine VG u utorak, pozivajući na naslovnoj stranici Stoltenberga da dadne ostavku.

Prihvatio odgovornost

“Vlada nije uspjela zaštititi ljude zbog svoje nekompetencije. To i bilo dopustivo da nije imalo lične posljedice za ljude.”

Breivik je postavio automobil-bombu ispred zgrade vlade u Oslu, ubivši pritom osmero ljudi, prije nego se ukrcao na brod za Utoeya otok, sjeverozapadno od prijestonice, gdje je u više od sat vremena pucnjave ubio 69 ljudi, uglavnom tinejdžera, ranivši još mnogo ljudi.

Novine DN su također odgovornost za neuspjeh sprečavanja zločina adresirale na premijera, tvrdeći da je odgodio sigurnosne mjere koje su mogle spriječiti napad.

U ponedjeljak je Stoltenberg prihvatio odgovornost za rezultate izvještaja, govoreći da će ostati da realizira svoje preporuke, a odbio je komentirati pisanje medija.

Pozivi na ostavku i kritike su veliki udarac za Stoltenbergovu Laburističku stranku, čija koaliciona vlada zaostaje za konzervativnom opozicijom prema istraživanjima, nešto više od godinu do izbora.

Ali, tvrdnje iz izvještaja slabo da će srušiti vladu, koja je do sada uspješno vodila norvešku ekonomiju kroz turbulencije u Evropi izazvane krizom.

“Političke promjene u vrhu teško da su vjerovatne u ovoj fazi”, smatra Bernt Aardal, politički analitičar sa Instituta za socijalna istraživanja.

“Ali, jasno je da izvještaj neće ni pomoći Vladi ili koaliciji u nastupajućim izborima… Podrška je slabija nego na prethodnim izborima.”

Iako istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Laburistička i Konzervativna stranka uživaju podršku oko 30 posto birača svaka, njihovi politički saveznici stoje manje dobro.

Dok stranka desnog centra Progresivna partija ima oko 15 posto podrške, Stoltenbergova dva manja saveznika se bore da dostignu pet posto parlamentarnog izbornog praga, što opoziciji daje jasno prvenstvo.

Advokati porodica žrtava masakra usmjerili su svoj bijes prema policiji, pozivajući na ostavke.

Mette Yvonne Larsen, jedna od advokata koje predstavljaju porodice Breivikovih žrtava u 10-sedmičnom suđenju ranije ove godine, kazala je da su životi ljudi izgubljeni zbog nekompetentnosti policije.

Sjak Haaheim, drugi advokat, smatra da se zapovjedna struktura u policiji mora promijeniti i reorganizirati.

Presuda 24. augusta

Norvežani su mirno pratili suđenje Breiviku, koje je okončano u junu, izlaskom na ulice u velikom broju, osuđujući njegov zločin i ujedno slaveći otvoreno norveško društvo koje je on pokušao uništiti.

Presuda Breiviku će biti izrečena 24. augusta.

Breivik je priznao zločin, ali sudije tek trebaju odlučiti hoće li on biti proglašen uračunljivim ili ne.

Tužilaštvo je pozvalo da ga se proglasi ludim, ali javnost u Norveškoj priželjkuje da ga se proglasi zdravim.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO