Neredi u francuskom Amiensu

Policija morala koristiti suzavce i gumene metke da uguši nerede (Reuters)
Policija morala koristiti suzavce i gumene metke da uguši nerede (Reuters)

U utorak je u francuskom gradu Amiens u neredima povrijeđeno 16 policajaca, osnovna škola je značajno oštećena, a sportski centar je kompletno uništen, izjavili su lokalni zvaničnici.

Sukob, u kojem je učestvovalo stotinjak osoba mlađe dobi i 150 policajaca, buknuo je u sjevernom francuskom gradu kasno u ponedjeljak.

Policija je bila primorana da koristi suzavce i gumene metke da uguši nemire nakon što su sigurnosne snage pretrpjele povrede nastale sačmom, pirotehnikom i raznim projektilima koje su učesnici nereda bacali na njih.

‘Bezosjećajno hapšenje’

Nasilje se nastavlja na manje sukobe koji su se desili 24 sata ranije, koji su uzrokovani hapšenjem osobe optužene za brzu i opasnu vožnju.

Hapšenje se protumačilo kao bezosjećajno jer su mnogi stanovnici susjedstva prisustvovali bdjenju za lokalnog 20-godišnjaka koji je poginuo u motociklističkoj nesreći.

Gradonačelnik Amiensa Gilles Demailly izjavio je da se suočio sa “prizorom uništenja” u sjevernoj četvrti grada, koji je poznat poznat po svom univerzitetu i gotičkoj katedrali iz 13. stoljeća.

“Redovno smo imali incidente u ovom gradu, ali su prošle godine od kako smo imali ovako nasilnu noć sa toliko uništavanja”, rekao je Demailly za AFP.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO