Napad na Ministarstvo odbrane Jemena

Vojno pojačanje ispred rezidencije Hadija, koji je zamijenio Saleha prema mirovnom sporazumu kojim su okončani trinaestomjesečni protesti (Reuters)
Vojno pojačanje ispred rezidencije Hadija, koji je zamijenio Saleha prema mirovnom sporazumu kojim su okončani trinaestomjesečni protesti (Reuters)

Pripadnici jemenske elitne Republikanske garde, kojima komanduje sin smijenjenog predsjednika Jemena Alija Abdullaha Saleha, napali su u utorak Ministarstvo odbrane u Sani, ispričali su očevici.

Oni su prvo opkolili zgradu Ministarstva, a zatim je napali mitraljezima i granatama, kazali su očevici za AFP, ne navodeći da li je bilo žrtava i povrijeđenih u tom napadu.

Novi predsjednik Abd-Rabbu Mansour Hadi je prošle sedmice naložio restrukturiranje oružanih snaga i smanjenje broja jedinica pod komandom suparničkih komandanata, među kojima je i Salehov sin.

Pojačanje i oko Centralne banke

Snage predvođene generalom Ahmedom Alijem Abdullahom Salehom, koje su blokirale puteve koji vode do zgrade Ministarstva u centru Saane, došli su iz glavne baze Republikanske garde u Sawadu, južno od prijestonice, rekli su očevici.

Drugi očevici su ispričali da su te snage razmjenile vatru s policijom na putu do zgrade Ministarstva.

Vojno pojačanje poslano je u rezidenciju Hadija, koji je zamijenio Saleha prema mirovnom sporazumu kojim su okončani trinaestomjesečni protesti protiv dugogodišnjeg lidera.

Pojačanje je poslano i oko Centralne banke, čiji su zaposleni evakuirani, prenio je AFP pozivajući se na očevice.

Hadi je prošle sedmice predsjedničkim dekretom naredio formiranje “predsjedničkih zaštitnih” snaga, koje će obuhvatati tri brigade iz Republikanske garde.

U njihovom sastavu bit će i brigada iz Prve oklopne divizije, kojom komanduje general Ali Mohsen al-Ahmar, koji je prošle godine prebjegao na stranu opozicije.

Izvor: Agencije


Povezane

Desetine hiljada ljudi učestvovali su u šetnjama na ulicama glavnog grada Sane, sa zahtjevom da predsjednik bude izveden pred sudiju a drugi veliki skup održan je u Taizu, drugom po veličini gradu u zemlji.

01 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO