Kenija: Nađene olupine ugandskih helikoptera

Članovi prvog pronađenog helikoptera uspješno spašeni (Reuters)
Članovi prvog pronađenog helikoptera uspješno spašeni (Reuters)

Vojni zvaničnici su objavili vijest da su u utorak pronađene olupine dva vojna helikoptera Ugande, dva dana nakon rušenja u nepristupačnom planinskom lancu u Keniji.

Helikopteri su srušeni tokom leta u ratom pogođenoj Somaliji.

“Letjelice su pronađene, ali su potpuno izgorjele”, izjavio je viši zvaničnik kenijske vojske. “Sudbina posade nam za sada nije poznata”, dodao je on.

Glasnogovornik kenijske vojske Bogita Ongeri je potvrdio da su letjelice pronađene.

“Helikopteri su primijećeni iz aviona negdje u blizini planine Kenija”, kazao je Ongeri, dodavši da će zvaničnici objaviti više informacija tokom dana. “Spasilačka akcija je u toku.”

Nisu objavljeni podaci o sudbini deset članova posade dva helikoptera.

Treći nađen

Treći helikopter koji je učestvovao u misiji je, također, srušen u šumama planinske regije Kenije kasno u nedjelju, ali je svih sedam članova posade spašeno u ponedjeljak, nakon što su uspjeli zatražiti pomoć putem radijske veze.

Tri borbena Mi-24 helikoptera ruske izrade su letjela u Somaliju kao ispomoć trupama Afričke unije, koje se bore sa pobunjenicima Al-Shababa, grupe povezane sa Al-Kaidom. Pripadnici Al-Shababa žele srušiti Vladu koju podržava Zapad.

Letjelica je srušena u gustu šumu planinskog masiva, kojim dominira snijegom prekriveni Mont Kenija, drugi najviši vrh u Africi, visine 5.199 metara.

Divlje životinje, kao što su slonovi, leopardi i nosorozi naseljavaju te šume, udaljene akoro 110 kilometara od glavnog grada države, Najrobija.

Vojni transportni helikopter Mi-17, koji je uzletio iz Ugande u nedjelju kao dio iste misije, sletio je bez problema u kenijskom istočnom gradu Garissa, blizu somalijske granice, zbog predviđene dopune goriva.

Ključna prevaga

Ugandske snage čine skoro trećinu od 1.700 vojnika Afričke unije u Somaliji, a iz Kampale su prošle sedmice objavili da će poslati svoje prve vojne i transportne helikoptere u državu na Rogu Afrike.

Ovi helikopteri su trebali biti ključna prevaga u naporima protiv tvrdolinijaških pobunjenika Al-Shababa, koji su napustili nekoliko gradova u kojima su imali uporišta posljednjih mjeseci, razvlačeći resurse Unije širom regije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO