Borba za spas ugroženih vrsta

Stručnjaci još nisu završili procjene štete koju je naftna mrlja nanijela eko-sistemu u Meksičkom zaljevu 2010. godine.

Među brojnim životinjskim vrstama koje su pogođene ovom katastrofom su kornjače vrste Kemp Ridley, najugroženije kornjače na svijetu.

Novinarka Al Jazeere Rachel Levin posjetila je sklonište u kojem aktivisti i naučnici pokušavaju spasiti ovu vrstu od nestanka.

Strahovanja ekologa

“Kornjače vrste Kemp Ridley izlegle su se prije nekoliko dana i sada pokušavaju doći do Meksičkog zaljeva i krenuti na prvo putovanje, koje će preživjeti samo jedna od 1.000”, izvještava Levin.

Reina Elizabet Pinja mislila je da taj prizor nikad više neće vidjeti, zbog gotovo pet miliona barela sirove nafte koji su prije dvije godine iscurili u Zaljev.

Reyna Elizabeth Pina, radnica u utočištu, kaže: “Naftna mrlja nas je brinula… Nisam znala hoće li se kornjače moći vratiti na naše plaže. Pitala sam se hoće li ovo biti godina bez kornjača.”

Al Jazeera je posjetila utočište za kornjače 2010. godine, tri mjeseca nakon katastrofe.

Broj gnijezda naglo je opao, a ekolozi su strahovali da bi nafta mogla ugroziti opstanak vrste stare oko tri miliona godina.

Naučnici iz Meksika i SAD-a nastavljaju istraživati utjecaj koji bi naftna mrlja mogla imati na ovo osjetljivo stanište.

Godine 2010. broj gnijezda opao je 30 posto.

Ali, na iznenađenje mnogih stručnjaka, godinu nakon katastrofe kornjače su se počele vraćati.

“Samo u ovom gnijezdu ima blizu 80 kornjača. Više od 30.000 će ih se izleći ove godine. Populacija je porasla više od sedam posto od 2011. godine”, javlja Levin.

Opasnost još prisutna

Biolog Ivan Medillin kaže da, iako im se broj povećava, kornjače još nisu van opasnosti.

“Ako je naftna mrlja utjecala na kornjaču koja se izlegla 2010. godine, moglo bi proći deset ili 12 godina prije nego što se vrati. Tek tada ćemo moći procijeniti posljedice”, govori Medillin.

Ali, Reyna Pina, koja je odrasla nekoliko kilometara od utočišta, kaže da je njena misija osigurati da najrjeđa vrsta kornjača opstane.

“Ove godine sam naporno radila, naredne ću se još više truditi. To je moj poklon djeci.”

Djeca iz obližnjih zajednica svakog dana pomažu kornjačama da dođu do mora, nadajući se da će ove obale jednog dana opet biti prepune ovih životinja.

Izvor: Al Jazeera