Policija je mogla spriječiti Breivika

Brža policijska akcija je bila moguća, a počinilac je mogao biti zaustavljen ranije 22. jula, navodi se u dokumentu istražitelja (Reuters)

Norveška policija je mogla spriječiti bombaški napad u centru Osla i uhvatiti počinioca Anders Behringa Breivika brže nego što je to učinila, navodi se u novom zvaničnom istražnom dokumentu.

Nezavisni istražitelji navode da je policija mogla reagirati brže i spriječiti bombaški napad u Oslu efikasnijom primjenom postojećih sigurnosnih mjera.

Breivik je priznao da je ubio 77 ljudi i ranio više od 240 u bombaškom napadu u Oslu i pucnjavi na otoku Utoeya 22. jula prošle godine.

Policija je u međuvremenu bila izložena kritikama da joj je bilo potrebno previše vremena da stigne na otok.

Ispravan odnos prema javnosti

Presuda u suđenju Breiviku očekuje se 24. augusta.

On je tokom procesa rekao da je želio spriječiti muslimane da preuzmu Norvešku.

U zaključcima istražitelja, koje su prenijeli norveški mediji, navodi se da norveške vlasti nisu uspjele da zaštite osobe na Utoeyi.

“Brža policijska akcija je bila moguća. Počinilac je mogao biti zaustavljen ranije 22. jula”, navodi se u dokumentu, ali se dodaje da “nema osnove” za tvrdnju da je domaća obavještajna služba PST “mogla i trebalo spriječiti napade”.

U izvještaju je data pozitivna ocjena o načinu na koji su se vlasti obraćale javnosti u danu kada je Breivik izvršio napade.

Najveći akt nasilja

Pod istragom je i saradnja između policije i ostalih sigurnosnih agencija.

Mnogi Norvežani postavljaju pitanje zašto policija nije nadgledala Breivikove aktivnosti prije napada.

Napad u Oslu i na ljetnji kamp omladine vladajuće Laburističke stranke na Utoeyi bio je najveći akt nasilja u Norveškoj od Drugog svjetskog rata i pokrenuo je nacionalnu debatu o prirodi tolerancije i demokratije u ovoj zemlji.

Komisija od pet sudija će se u presudi izjasniti i o Breivikovoj uračunljivosti, a njihov zaključak odredit će da li će on dobiti dugu zatvorsku kaznu, ili će biti poslat u psihijatrijsku ustanovu.

Izvor: Agencije