Obama traži veću pomoć za farmere i rančere

Dvije trećine kontinentalnog dijela Sjedinjenih Država zahvaćeno je najgorom sušom u proteklih 56 godina, što uzrokuje i povećanje cijena hrane u svijetu.

Ujedinjeni narodi su objavili da je hrana u julu poskupjela za 6 posto.

Sve to može dovesti do nove, globalne, krize u hrani.

Suša na američkom Srednjem Zapadu teško pogađa usjeve u tom području, te je stoga predsjednik Barack Obama  pozvao Kongres da osigura veću pomoć za rančere i farmere, javio je reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

“Vidimo devastirajuće suše diljem zemlje. To je povijesna suša koja ima teške posljedice po farmere i rančere u mnogim saveznim državama”, izjavio je Obama. 

Kongres je već raspravljao o petogodišnjem planu za pomoć farmerima i rančerima, ali republikanci u Zastupničkom domu nisu ge željeli prihvatiti, jer košta skoro hiljadu milijardi dolara. Inače, trenutna suša ima posljedice i po američko stočarstvo.

Poljoprivredni ekonomist Scott Brown je rekao: “Zasigurno imamo vrlo ozbiljnu situaciju. Vidimo što se događa usjevima kukuruza, soje… Situacija je vrlo teška u mnogim dijelovima zemlje. Brojke pokazuju da će stočna hrana u Americi biti tri puta veća nego što je bila samo desetljeće unazad. Doći će do inflacije hrane u 2013-oj, 2014-oj godini, kada će potrošači vidjeti prave posljedice sadašnje suše.” 

Poskupljenje kukuruza

Svjetske cijene hrane naglo su porasle u julu ove godine. Kako se navodi u izvješću Ujedinjenih naroda, najviše su poskupjeli pšenica i šećer. Ogromna suša koja je pogodila američki Srednji zapad, dovela je do poskupljenja kukuruza za čak 23 posto. 

“Već imamo dosta područja u svijetu gdje postoji nesigurnost oko hrane, posebno u dijelu Zapadne te u Istočnoj Africi. Još ne znamo hoće li ovo biti kratkotrajna pojava kada su cijene hrane u pitanje, ali moramo biti jako pažljivi”, rekao je Jose Cuesta, ekonomist u Svjetskoj banci.

Upozorava se da bi rast cijena mogao dovesti do vala štrajkova, te da će milijuni siromašnih u svijetu biti suočeni s problemima zbog porasta cijena. 

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Farmeri u Sjedinjenim Američkim Državama trpe ogromne štete zbog suše. Zakon koji bi im trebao pomoći da nadoknade štetu još nije usvojen u Senatu jer političari ne mogu da se dogovore.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO