Ultraortodoksni Jevreji će služiti vojsku

Mnogi ultraortodoksni Jevreji su bili oslobođeni vojne obaveze kako bi završili vjerske studije (Reuters)

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak dao je mjesec dana vojsci da pripremi regrutaciju studenata ultraortodoksnih jevrejskih škola, nakon što je istekao zakon po kojem su oni bili izuzeti od služenja vojnog roka.

Vrhovni sud je u februaru odlučio da je taj zakon neustavan i da do kraja jula treba sastaviti nacrt novog zakona.

Glavne političke stranke u parlamentu nisu uspjele postići dogovor, a sekularni Izraelci smatraju da je dosadašnji zakon bio nepravedan.

Poslije isticanja važenja spornog zakona, regrutacija se regulira zakonom iz 1949. godine, koji je posljednji put izmijenjen 1986. godine.

Prema njegovim odredbama, svi Izraelci stariji od 18 godina moraju da budu regrutirani, osim ako ih ne izuzme Ministarstvo odbrane.

Barak je zatražio od armije da sastavi “praktične prijedloge” o primjeni zakona iz 1949. godine u roku od mjesec dana, saopćila je njegova kancelarija.

‘Građanski rat’

Očekuje se da do pripreme ovog prijedloga neće biti regrutiranja ultraortodoksnih Jevreja.

Premijer Binjamin Netanyahu demantirao je navode da je isticanje važenja zakona stvorilo problem i insistirao da će armija odmah početi da proširuje listu regruta.

“Nema vakuuma. Postoji zakon o ravnopravnom služenju. Izraelska vojska će odlučiti koga da regrutira i koliko. Dobit će moju punu podršku”, rekao je izraelski premijer.

Ultraortodoksni lider Meir Porush, bivši poslanik u parlamentu, rekao je AP-u da će bilo kakav pokušaj da se regrutiraju članovi njegove zajednice izazvati “građanski rat” i ocijenio da vojska vjerovatno neće regrutirati vjernike.

Stranke snažne vjerske orijentacije zaprijetile su da će napustiti vladajuću koaliciju, ukoliko zakon o izuzimanju od služenja vojnog roka ne bude produžen.

Izvor: Agencije